Bostadsrättsägare har tidigare haft någorlunda fria händer när det kommer till renovering och upputsning av sina lägenheter. Men från årsskiftet kommer styrelsen i den aktuella bostadsrättsföreningen behöva uttrycka sitt tillstånd i varje specifikt fall. En ny lag som träder i kraft 1 januari 2023 innebär att man kan bli av med sin bostadsrätt om man renoverar den utan att först ha skaffat tillstånd.
Det kan handla om alltifrån hur ägaren vill ändra avlopps- eller vattenledningar till ventilations- och rökkanaler och allting som rör brandskydd. Det kan exempelvis handla om eldstad.
– Det har blivit ett jätteproblem i många bostadsrättsföreningar att medlemmarna bygger om så att det uppstår problem som föreningen och i förlängningen dess medlemmar får ta ansvar för. Man kan exempelvis ha flyttat ett kök eller ett badrum så att det långt senare kan drabba föreningen, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna, till SvD.
Styrelsen kan beslagta bostaden
Styrelserna kommer även kunna säga nej till tilltänkta projekt som skulle påverka ”särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden” negativt.
Konflikter kring renoveringar och ändringar i bostadsrätter kommer kunna tas upp i hyresnämnden i stället för tingsrätten. Om styrelsen sagt nej till renoveringen, och även den rättsliga prövningen resulterar i ett nej, kan styrelsen kräva att bostadsrättsägaren återställer lägenheten.
Styrelsen i bostadsrättsföreningen kommer då även ha rätt att säga upp bostadsrättsägaren och ta över lägenheten från denne.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.