En ny människoart har upptäckts i Kina. Ett “enormt” kranium som gömdes i en brunn för 80 år sedan har nu återfunnits och forskare har fått ytterligare en pusselbit till människans utveckling.

Den nya arten har fått namnet Homo longi från det kinesiska ordet long, som betyder drake, vilket lett till att fossilet fått smeknamnet Drakmannen. Anledningen är att den först upptäcktes vid byggandet av en bro över floden Songhua, som delar staden Harbin i den kinesiska provinsen Heilongjiang. Heilongjiang betyder Svarta drakfloden.

En byggnadsarbetare hittade kraniet redan 1933 men då området var ockuperat av Japan gömde han skallen i en brunn för att den inte skulle falla ockupanterna i händerna. Där låg den sedan kvar i närmare 80 år. På sin dödsbädd berättade mannen för sin familj om sitt fynd och var han gömt det, vilket ledde till att kraniet slutligen kom till allmänhetens kännedom.

LÄS ÄVEN: Forskare kritiserar digitaliseringen av skolan: ”Våra hjärnor har inte förändrats på 10 000 år”

Hade lika stor hjärna som moderna människor

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Skallen beskrivs som enorm med en hjärnstorlek som motsvarar genomsnittet för den moderna människan. Kraniet är robust med stora, nästan fyrkantiga ögonhålor, tjockt pannben och en bred mun med stora tänder. Enligt Qiang Ji, professor vid Hebei University är det ett av de mest kompletta tidiga mänskliga skallfosil som någonsin upptäckts.

Fyndets ålder bedöms vara mellan 140 000 och 309 000 år, enligt New York Times. För att ta reda på var i mänsklighetens historia Drakmannen hamnar har forskare jämfört fossilet med 95 andra kranier. Resultatet visar att Drakmannen tillsammans med ett antal andra fynd gjorda i Kina tillhör en tidigare okänd systergrupp, mer besläktad med den moderna människan än neandertalare.

Drakmannen, längst till höger, tillsammans med andra kinesiska fynd från ungefär samma tidsåler. Den så kallade Pekingmänniskan, längst till vänster. Faksimil Twitter

– Jag tror att det här är ett av de viktigaste fynden under de senaste 50 åren. Det är ett underbart bevarat fossil, säger professor Chris Stringer, forskningsledare vid Natural History Museum i London, som arbetat med projektet.

LÄS ÄVEN: Arkeologen förklarar: Amulettringarna kan ha gett vikingarna stridslycka

”Ett provocerande påstående”

Drakmannen tros ha varit i 50-årsåldern vid sin död och var storväxt. Då endast skallen har hittats är det svårt att uppskatta hans längd men enligt forskare bör han ha varit något längre än dagens genomsnitt, skriver The Guardian.

Professor John Hawks, forskare vid University of Wisconsin-Madison anser att det är ”ett provocerande påstående” att hävda att Drakmannen tillhör en ny art då vi alla ändå är besläktade.

– Jag tycker att det är vetenskapligt illa valt att namnge nya arter bland storhjärnade människor som alla blandade sig med varandra. Vad vi upprepade gånger finner är att skillnaderna i utseende inte har betytt mycket för dessa forntida människor när det gäller fortplantning, säger han.