man kvinna symboler
Utrikes

Ny mätmetod visar att män är mer missgynnade än kvinnor i Europa och USA

Publicerad 1/7/2019
Annons

Forskare har uppfunnit en ny metod för att mäta jämställdhet mellan könen. Tidigare metoder menar man har varit ”partiska för att lyfta fram kvinnofrågor”. Med den nya metoden framgår att män är mer missgynnade i de flesta utvecklade länder.

Bakom den nya metoden står forskare på University of Missouri i USA och University of Essex i Storbritannien. Deras Basic Index of Gender Inequality (BIGI) mäter tre faktorer: utbildningsmöjligheter, hälsosam livslängd och generell tillfredsställelse med livet. I studien ingår 134 länder och med BIGI framgår att män är mer missgynnade i 91 av dessa nationer.

Närmast jämställdhet mellan könen kommer de mest utvecklande länderna, om än med en liten fördel för kvinnor. I de minst utvecklade länderna är det dock kvinnorna som missgynnas mest på grund av bristen på tillgång till utbildning.

Sverige utanför topp 10
Det mest jämställda landet enligt BIGI är Bahrain följt av Storbritannien och Nederländerna. De flesta europiska länder, med undantag för Italien, bedöms gynna kvinnor mer än män. Sverige hamnar på plats 15 och USA på plats 34.

Enligt forskarna är den allvarligaste nackdelen för män ofta hälsorelaterade, i synnerhet i länder där alkoholkonsumtionen är hög. För kvinnor handlar det oftast om bristen på tillgång till utbildning.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons