karta mexiko
Utrikes

Ny migrantkaravan forcerade gränsen mot Mexiko – attackerade migrationsmyndigheter

Publicerad 2/21/2019
Annons

Då den mexikanska migrationsmyndigheten INAMI försökte hejda en karavan bestående av migranter från Honduras, El Salvador, Guatemala, Nicaragua och Haiti blev de attackerade med stenar.

Karavanen med omkring 500 migranter anlände till gränsen för ungefär en vecka sedan för att på måndagen korsa över olagligt. Gruppen växte dagligen och krävde att få passera.

INAMI informerade dem om att utfärdande av ettåriga humanitära visum har stoppats och att de måste återvända samt varnades att de som korsade gränsen utan rätt dokumentation kommer bli utvisade. Två mindre grupper på 200 respektive 150 migranter omhändertogs av INAMI och federal polis.

Efter flera dagar forcerade migranterna gränsen. Efter att ha färdats norrut under ca tre timmar stötte de på 30 INAMI-agenter och polis som hade stängt av vägen. Migranterna vägrade att ge med sig och ett flertal tog till våld och började kasta sten, vilket orsakade mindre skador.

Väl i Mexiko erbjöds de tak över huvudet, sjukvård, mat och säkerhet i ett migrantcenter förutsatt att de registrerade sig enligt reglerna. Erbjudandet refuserades och migranterna gjorde klart att de inte hade för avsikt att stanna kvar i Mexiko.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons