I början av månaden presenterade regeringen och Sverigedemokraterna lagförslag med en ny ordning för asylsökandes boende med ambitionen att få ett mer ordnat och effektivt mottagande. På tisdagen presenterades ytterligare förslag för reformen då migrationsministern tog emot slutbetänkandet om en ny mottagandelag.

Några av utredningens förslag har varit att göra en översyn av lagen om mottagande av asylsökande med flera, LMA, föreslå åtgärder för ett ordnat mottagande och effektivt återvändande samt föreslå hur asylsökandes mottagningsvillkor kan anpassas till miniminivåer enligt EU-rätten.

– Förslagen som regeringen har tagit emot i dag innebär att vi lämnar den gamla ordningen med eget boende för asylsökande bakom oss. Reformen av mottagandesystemet syftar till att få bättre ordning och snabbare processer. Det är viktigt för den enskilde som får kortare tid i ovisshet samt för myndigheterna och kommunerna som kan planera sin verksamhet bättre. Det bidrar också till regeringens arbete att minska utanförskapet och effektivisera återvändandet, säger migrationsminister Johan Forssell (M).

Faksimil Regeringen

I slutbetänkandet föreslås skyldigheter för asylsökande att delta i närvarokontroller på boendet, endast vistas i det län där asylboendet ligger, fullgöra en anmälningsskyldighet till Migrationsverket om myndigheten fattar individuellt beslut om det samt en minskad dagersättning om den asylsökande vistas utanför länet eller inte följer sin individuella anmälningsskyldighet.

För att anpassa de svenska reglerna till EU-rättens miniminivå för mottagande av asylsökande föreslår utredningen att en tidsgräns om sex månader införs för asylsökandes tillträde till arbetsmarknaden.

Utredningen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 oktober 2026.

12 000 inskrivna

Enligt regeringen är 12 600 personer i dagsläget inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och beviljandegraden för asyl ligger på 25 procent.

Samtidigt finns det också tusentals öppna återvändandeärenden och fortsatt ett stort antal personer i det så kallade skuggsamhället.

Pressträffen

Nedan kan pressträffen med migrationsminister Johan Forssell (M) och utredaren Ingela Fridström.