russia-attack-ukraina-feature

Foto: Telegram

Utrikes

Ny rysk bombvåg mot Ukraina efter EU:s terrorbeslut

Publicerad 11/23/2022
Annons

Ryssland skickade en ny våg av bomber, missiler och raketer mot Ukraina under onsdagen.Måltavlan för attacken var liksom tidigare i synnerhet landets infrastruktur; elförsörjning och tele- och datakommunikationer.

Medan politikerna i EU-parlamentet strax efter lunch applåderade sitt eget beslut att mest symboliskt terrorstämpla Ryssland, sökte ukrainarna skydd undan en ny rysk attack.

LÄS ÄVEN: EU-beslut: Ryssland en terrorstat

I ukrainska kanaler spreds larm om att ryssarna hade något i kikaren redan under förmiddagen. Vittnen hade observerat nio ryska bombplan av typen Tupolev Tu-95 som lyfte från en rysk flygbas med kurs mot Ukraina. Det var då ännu oklart vart bombplanen var på väg.

Hela Ukraina

Klockan 12:12 utlystes emellertid missilvarning för hela Ukraina. Det kom rapporter om att ett stort antal robotar och raketer avfyrats från Ryssland, och ukrainarna uppmanades söka skydd i skyddsrum.

Därefter inleddes flera timmar av kraftiga explosioner runt om i hela Ukraina när kraftverk, transformatorstationer och centraler för datakommunikation träffades av den ryska beskjutningen. Även ett antal rent civila mål, som bostadshus, uppges ha träffats, och flera dödats och skadats.

I flera ukrainska städer slogs elen ut, helt eller elvis. Påverkan på elnätet var så kraftfull att elen till och med slocknade i stora delar av grannlandet Moldavien, vars elnät är sammankopplat med Ukrainas.

Missilvarning slogs ut

Den ryska attacken mot Ukraina gjorde också att en populär Telegram-kanal för missilvarningar som följs av tiotusentals ukrainare slogs ut.

”Vi har ingen ström, anslutningen kom precis tillbaka, men vi kommer försvinna igen om några minuter”, skrev kanalen efter ett par timmars avbrott.

För de flesta spelade det ändå ingen roll, då omkring två tredjedelar av Ukrainas internetförbindelser låg nere. Ironiskt nog hade vid fyratiden på eftermiddagen den i åratal krigshärjade Donetskregionen bäst internetförbindelse i hela Ukraina.

Tyst från Moskva

I motsats till tidigare ryska raketattacker under hösten har det varit relativt tyst från Moskva i samband med denna attack.

Tidigare har det hetat att attackerna utförts som hämnd för ukrainska attacker eller attentat, men denna gång har vare sig Kreml eller det ryska försvarsministeriet kommenterat den.

Ryska medier har visserligen plikttroget rapporterat om olika mål som träffats i Ukraina, men inte gett någon mer bakgrundsinformation.

Men det är sannolikt ingen tillfällighet att de första bomberna och raketerna slog ned i Ukraina medan EU-parlamentet samlades för att rösta om att terrorstämpla Ryssland.

LÄS ÄVEN: Putins hämnd – massiv raketattack mot Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons