En debatt rasar just nu i Storbritannien om ett lagförslag som vissa befarar kan inskränka yttrandefriheten i Skottland. Lagen syftar till att utöka vad som omfattas av den redan existerande hatbrottslagen. En grupp bestående av 20 skådespelare, artister och komiker – bland dessa Rowan Atkinson som spelar Mr Bean – har nu gått samman för att protestera.

Lagen som föreslagits av den skotske justitieministern Humza Yousaf, landets förste muslimske minister och regeringsmedlem, skulle innebära att den även kommer innefatta specifika egenskaper inklusive religion, sexuell läggning och transidentitet. Klubbas den igenom betyder det att ord eller beteenden som betecknas som ”förolämpande” och ”sannolikt” kommer uppvigla hat skulle utgöra ett brott.

Den kontroversiella lagen har sedan tidigare stött på kritik från den skotska polisfederationen, katolska kyrkan och lagrådet. Sedan dess har 20 personligheter och organisationer från områden som kultur, journalistik, litteratur, komedi, politik och mänskliga rättigheter gått samman för att protestera.

Rätten till kritik måste skyddas

Man befarar att lagen skulle innebära en inskränkning av yttrandefriheten och att delen om att ”uppvigla hat” kan appliceras på innehav av material producerad av någon annan där delandet av detta skulle betecknas som ett uppvigling.

I uppropet skriver man bland annat att ”rätten till att kritisera idéer, filosofiska, religiösa och andra måste skyddas för att tillåta ett konstnärligt och demokratiskt samhälle att frodas”.

Även på Skotska PEN är man oroliga och befarar att lagen kan leda till ett klimat med självcensur.

authorimage