I Helsingborg har en 25-årig man skjutits med flera skott under natten mot söndagen. På lördagseftermiddagen drabbades staden också av ett misstänkt farligt föremål placerat vid en bil – och på lördagskvällen inträffade en skjutning i Eskilstuna. Det här är ett urval av helgens grova gängkriminalitet.

I stadsdelen Berga, Helsingborg, blev en man i 25-årsåldern beskjuten med flera skott under natten.

– Vi fick in uppgifter om att en skadad person var på väg in till sjukhus i en privat bil. Vi körde direkt både mot sjukhuset och den här brottsplatsen som nu är avspärrad, sa Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region Syd, till Aftonbladet vid midnatt.

Polisen kallade in flera patruller, tekniker och specialsökhund till det stora området i Berga som spärrats av. Man använde sig även av drönare.

Omkring klockan 04 på söndagsmorgonen pratade jourhavande förundersökningsledare Jörgen Wiberg med HD och uppgav då att det inte gått att höra målsäganden under natten. Skadeläget bedöms som allvarligt men stabilt, men Wiberg konstaterar även att mannen har träffats av flera skott på ”vitala delar av kroppen”.

Brottet rubriceras som försök till mord. Ingen gärningsman har kunnat gripas under natten.

Farligt föremål vid bil

På lördagseftermiddagen fick polisen rycka ut till ett annat område i Helsingborg: Ättekulla. De hade fått larm om ett misstänkt farligt föremål vid en parkerad bil i området.

Fastigheter inom en radie av 100 meter fick utrymmas och ett stort område spärrades av. Omkring 20 personer tvingades tillfälligt lämna sina hem.

Nationella bombskyddet anlände till platsen och använde sig av en bombrobot som rörde sig innanför avspärrningsbanden. Strax före klockan 21 meddelade polisen att föremålet bedöms vara farligt och att händelsen rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare en skjutning i Eskilstuna

Mitt under pågående allvarlig brottslighet i Helsingborg skedde även en ny skottlossning i Eskilstuna. Det var omkring klockan 20 på lördagskvällen som en okänd gärningsman avlossade flera skott vid och mot ett bostadshus vid Bellmansplan, rapporterar polisen.

En timme senare hade ingen skadad person påträffats. Ingen gärningsman hade heller kunnat gripas. Polisen spärrade av en del av bostadsområdet och inledde en förundersökning om försök till mord.

Tommy Thorngren, presstalesperson i beredskap, säger till P4 Sörmland att polisen inte vet vem skottlossningen var riktad mot. De vet inte heller vem eller vilka som begått brottet.

LÄS ÄVEN: Rädsla efter skjutningen i Eskilstuna – elever vill bära skyddsväst
LÄS ÄVEN: Ny skjutning vid lekplats i Eskilstuna, en skottskadad i Kristianstad