Ett statligt stöd på två miljoner kronor har beviljats ett projekt vid Uppsala universitet som ska utbilda kommunpolitiker om vindkraft. Vid en första anblick framstår utbildningen som akademiskt förankrad med sin bas vid universitetet – men när Samnytt granskar närmare visar det sig att det är vindkraftsindustrins egen PR-byrå som står för innehållet.
– Jag tänker inte sitta och diskutera med dig… Nu räcker det, ryter ansvarig på universitetet till när vi konfronterar.

Projektet ”Vindkraft online” – som drivs av Uppsala universitet i nära samverkan med PR-byrån Westander – har fått två miljoner kronor i stöd från det statliga forskningsrådet Formas, fördelat över 2024 och 2025. Syftet är att utbilda eller snarare öka acceptansen för vindkraft genom utbildningar riktade till kommunpolitiker.

Men bakom retoriken om dialog och kunskapsspridning döljer sig enligt flera bedömare en systematisk strategi för att påverka lokala beslutsfattare att säga ja till storskaliga vindkraftsanläggningar runt om i landet. Detta finansierat med skattepengar.

Inbjudan till landet politiker från Uppsala universitet. Faksimil

PR-byrå med affärsintressen undervisar politiker

Westander är en väletablerad aktör i energibranschen. Byrån erbjuder strategiska tjänster för att öka acceptansen för vindkraftsetableringar och påskynda tillståndsprocesser. Genom projektet Vindkraft online får man nu tillgång till en skattefinansierad plattform för att bearbeta just de politiker som avgör lokala tillståndsfrågor.

Enligt en tidigare granskning från Samnytt har PR-byrån Westander anlitats av den så kallade branschorganisationen Svensk Vindenergi som närmast är att likna vid en lobbybyrå. Organisationen är en sammanslutning av över 160 företag inom vindkraftsindustrin – för att påverka politiker att godkänna nya projekt. I samband med deras påverkansarbete har kritiker till vindkraft stämplats som “klimatförnekare”, “faktaresistenta” eller till och med misstänkta spridare av rysk desinformation.

LÄS ÄVEN: Vindkraftsindustrin pressar politiker att godkänna projekt – kritiska invånare stämplas “klimatförnekare” och “rysk påverkan”

Utskicken från lobbybyrån till politiker hänvisar till Myndigheten för psykologiskt försvar och påstår att utländska krafter försöker påverka opinionen mot vindkraft.

LÄS ÄVEN: Myndighet: Rysk propaganda att vindkraft är opålitligt

Denna typ av stämplingar har väckt stark kritik, inte minst från personer som i praktiken drabbats av de industriella etableringarna. Madeleine Staaf Kura, som driver plattformen Vindkraftsupplysningen.se, har under lång tid kartlagt hur vindkraftsindustrin påverkar kommunala beslut.

Hon har i tidigare samtal med Samnytt beskrivit hur vindkraftsindustrin köper sig tolkningsföreträde genom att låta sin egen PR-byrå utbilda politiker – under universitetsflagg och med hjälp av skattepengar.

LÄS ÄVEN: Han kräver folkomröstning om vindkraftverk i Degerfors

– Det är ett allvarligt demokratiskt problem. Westander är vindkraftsindustrin egen PR-byrå. Att deras konsulter får hålla i utbildningen under Uppsala universitets namn, det är ett tydligt tecken på hur djupt vindkraftslobbyn har rotat sig i våra offentliga institutioner, säger Staaf Kura.

Formas: ”Kan inte se det problematiska”

När statliga Formas, som beviljat miljonstödet från skattebetalarna, får frågan om upplägget är förenligt med myndighetens uppdrag, svarar kommunikationschef Elisabet Blomberg:

– Jo, men ansvaret är självklart i våra processer och hur vi säkerställer rätt. Våra medel går till det som de är avsatta för. Jag har inget annat svar.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

När frågan preciseras – om det är rimligt att en PR-byrå med uppdragsgivare inom vindkraftsindustrin ska utbilda politiker på statens bekostnad – säger hon:

– Nej, jag kan inte se det problematiska i den här frågan just nu.

Faksimil

“Inte en oberoende journalist”

Även på Uppsala universitet, där projektet är formellt förankrat, bemöts frågan med irritation. När Samnytt ställer frågan till vindkraftsubildningens kontaktperson vid Uppsala universitet, Liselott Aldén, om det är lämpligt att en PR-byrå med vindkraftskunder utbildar kommunpolitiker genom universitetets plattform, svarar hon:

– Nu beskriver du en historia som du upplever den. Jag vill förstå vad det är du vill mig?

Liselott Aldén. Foto: Uppsala universitet

När frågan lugnt upprepas ryter hon till och avslutar samtalet.

– Sluta nu, det här är inte en öppen fråga…, från en oberoende journalist. Jag tänker inte sitta och diskutera med dig… Nu räcker det!

Blomgren: ”Vindkraften handlar inte om el – det handlar om pengar”

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och en av Sveriges mest profilerade vindkraftskritiker, går till hårt angrepp mot den svenska vindkraftsindustrin. Han menar att det inte längre handlar om energi – utan om avancerade finansiella upplägg där vinsterna skapas i bokföringen, inte i kraftverken.

– De som bygger vindkraft är de som redan har tjänat pengarna, säger han. Som Harald Mix – mannen bakom både Northvolt och Stegra – vars affärsmetoder börjar bli kända. Det är samma aktörer, samma system.

Jan Blomgren. Bild: Faksimil X

Blomgren pekar på att vindkraften som helhet i Sverige har gjort i snitt 40 procents förlust under de senaste tio åren.

– I ett enskilt företag vore det en katastrof. Men att en hel bransch går med 40 procents förlust – det är unikt. Det finns inga paralleller. Det är bara möjligt eftersom branschen lever på subventioner, elcertifikat och olika stödformer. Och – i vissa fall – penningtvätt.

Han beskriver hur ett typiskt upplägg kan se ut: Ett moderbolag registreras i Luxemburg, där låga skatter och förmånliga EU-garantier gör det möjligt att låna pengar till 2 procents ränta. Dessa pengar lånas sedan vidare till ett svenskt dotterbolag – till 8 procents ränta. Vinsten landar i Luxemburg. Det svenska bolaget visar nollresultat och slipper skatt.

– Det är så man kan gå i dyra kostymer och dricka champagne utan att visa vinst. Det är en räntesnurra. Det handlar inte om elproduktion. Det handlar om att flytta pengar utan att betala skatt, säger Blomgren.

LÄS ÄVEN: Miljardförluster för Vattenfalls vindkraft – fortsätter ändå storsatsa

Han reagerar också starkt på vindkraftslobbyns återkommande påstående att endast tre procent av svenskarna skulle vara negativa till vindkraft.

– Det är ren smörja. Opinionsundersökningar kan ge vilket resultat som helst beroende på hur frågorna formuleras. Att använda sånt i skattefinansierade kampanjer är ovärdigt. Det hör inte hemma i en seriös debatt.

Lobbyism förklädd till folkbildning

Den pågående kampanjen från industrin för att påverka lokalpolitiken i vindkraftens favör väcker frågor om maktbalans och demokrati. Det handlar inte bara om ett universitet som samarbetar med en branschaktör, utan om en struktur där opinionsbildning paketeras som utbildning, finansieras med offentliga medel och riktas direkt mot beslutsfattare.

När kritiker misstänkliggörs som desinformatörer, och när motstånd förklaras med rysk påverkan snarare än lokal oro, blir klimatfrågan ett verktyg för makt – inte en öppen dialog.

Att PR-byråer numera agerar utbildare för folkvalda, med myndigheters och akademins välsignelse, kan vara det tydligaste tecknet hittills på hur sammanflätade industrins, statens och universitetens intressen har blivit.

Vindkraftsindustrin duckar frågor

Samnytt har sökt PR-konsulten Henrik Westander – tidigare aktiv i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och idag drivande i att utbilda svenska kommunpolitiker i hur de ska kommunicera till förmån för vindkraftsindustrins intressen. Men i samma ögonblick vi presenterar oss som journalister, lägger han på luren utan kommentar.

Henrik Westander. Pressbild Westander PR-byrå.

Även Uppsala universitet, där insatsen delvis förankrats, har valt att inte besvara våra centrala frågor och reagerar med förtrytelse att vi ställer frågor. Sammantaget ger det intrycket av en verksamhet som inte välkomnar granskning. När både vindkraftsindustrins konsulter och akademin undviker insyn – är det rimligt att undra varför.

Uppskattade du den här artikeln?

Stötta Samnytts arbete med en prenumeration – det tar bara en minut!

 Klicka för att se prenumerationserbjudanden.
 Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350 
 Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det här

LÄS ÄVEN: Vindkraftsindustrin pressar politiker att godkänna projekt – kritiska invånare stämplas “klimatförnekare” och “rysk påverkan”