Medan den epidemiologiska situationen i Sverige blir alltmer desperat med 86 inrapporterade dödsfall av Covid-19 bara idag och antalet smittade som åter börjar gå upp, inför EU-länderna fler hinder mot svenskarna.

Listan av länder där svenskarna inte längre är välkomna blir allt längre i takt med att smittspridningen i Sverige breder ut sig utom kontroll. Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten har 86 dödsfall från coronaviruset rapporterats bara idag, medan antalet nya smittfall börjar öka igen. Detta samtidigt som viruset anses vara besegrat i de flesta andra europeiska länder som efter en karantän återgår till det normala och återstartar turismen.

Under den senaste tiden har Sverige i praktiken blivit uteslutet från det nordiska samarbetet när både Danmark och Norge öppnat gränserna mot varandra, men fortsätter att hålla dem stängda för svenskarna. Inte heller de traditionellt turismberoende länderna i södra Europa vill se svensken längre – både Cypern och Grekland har strukit Sverige från listan av länder som får ha direktflyg. Anledningen uppges vara den epidemiologiska situationen i landet – som uppstått som ett direkt resultat av Folkhälsomyndighetens och regeringens agerande.

Det senaste landet som isolerar Sverige är Kroatien som annars åter öppnar gränserna för turism. Kroatien är ett av de minst drabbade länderna i EU – med endast 103 dödsfall på en befolkning på drygt 4 miljoner. Fr o m den 28 maj får medborgare från 10 EU-länder resa in i Kroatien utan att ange någon orsak: Tjeckien, Slovakien, Österrike, Ungern, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovenien och Tyskland.

Svenskarna ska dock inte kunna resa in i Kroatien utan anledning, utan måste bevisa syftet med sin resa. De dokument som kommer att godkännas för inresa är bevis på betald hotellbokning, hyra av en turistbåt, lagfart på ett hus som turisten äger i landet och liknande. Som affärsman kommer man att behöva ha en inbjudan från någon i Kroatien för att kunna resa in i landet. I nuläget är det oklart hur länge restriktionerna kommer att gälla.

Utrikesministern Ann Lindes utspel om att svenskarna diskrimineras och ”mobbas” av de andra länderna som hon gör i svensk media verkar emellertid inte hjälpa till att bryta isoleringen. Mot bakgrund av den ökande smittan i Sverige är det sannolikt att fler länder kommer att följa Kroatiens exempel.

LÄS ÄVEN: Familjen Giesecke misstänks profitera på coronakrisen: ”Nu behöver vi mer smittspridning!”