Efter att Högsta Förvaltningsdomstolen häromdagen godkände Vellinge kommuns förslag om att införa ett lokalt tiggeriförbud har en rad SD-politiker runt om i landet krävt att även deras kommun inför tiggeriförbud. Bland annat lämnade SD Värmdö in en sådan motion dagen efter domstolsbeslutet.

Värmdö, Ronneby, Sölvesborg, Skurup, Kungsbacka, Staffanstorp, Bromölla, Landskrona, Mullsjö – det är bara några av alla de kommuner där SD-politiker nu kräver att tiggeriförbud införs.

Sverigedemokraterna började redan 2011 med krav på ett nationellt tiggeriförbud, vilket mötte starkt motstånd från hela det politiska och mediala etablissemanget. Tiggerifrågan lyftes sedan av partiet i EU-valrörelsen och blev ett av de mest omtalade förslagen i valrörelsen.

På senare tid har Moderaterna börjat vackla i frågan men trots löfte om tiggeriförbud i Stockholm innan valet sviker nu M i frågan där och lovar istället fortsatt tiggeri.

Sverigedemokraterna i Värmdö la redan förra året ett förslag om lokalt tiggeriförbud men stoppades av de övriga partierna som hänvisade till att förslaget inte var lagligt. Det visade sig alltså inte stämma och igår skickade de återigen in ett sådant förslag. Ur motionen:

SD och SD Värmdö är fortfarande av uppfattningen att det så klart är nödvändigt med ett nationellt tiggeriförbud för att uppnå bästa möjliga effekt och därmed förhindra att tiggeriet eventuellt flyttar runt, men möjligheten nu till lokala förbud är ett positivt steg på vägen.

Vi ser också att det är ett viktigt steg för att förhindra en i många fall organiserad verksamhet som inte är värdig de personer som tvingas sitta och tigga. Vi föreslår därmed:
-att Värmdö Kommun i sina lokala ordningsföreskrifter förbjuda passiv insamling av pengar (tiggeri) i anslutning till eller i närheten av alla affärer, köpcentrum eller knutpunkter för kollektivtrafik.

– Vi valde att specificera platserna i motionen för att vara i enlighet med domen från Förvaltningsrätten. På så sätt kan de andra partierna inte hitta på ursäkter för att avfärda vårt förslag igen, säger gruppledare Thorulf Empfevik för SD Värmdö till Samhällsnytt.

Skurup vill även begränsa ”gatumusikanter”
I skånska Skurup, där SD blev största parti i kommunfullmäktige, lämnade Lars Nyström förra året in en motion i frågan, som blev nedröstad. Nu återkommer han med ett nytt sådant förslag, efter domen i Förvaltningsrätten.

Nyström vill också införa krav på tillstånd för gatumusikanter att samla in pengar. ”Tiggeri och musik i form av uppträde eller högtalarmusik kan uppfattas som ännu mer ordningsstörande än enbart passivt tiggeri”, skriver de i förslaget.