Stefan Löfven presenterade idag sin nya regering. En av nykomlingarna är Åsa Lindhagen (MP), tills nyligen socialborgarråd i Stockholm, och nu nybliven jämställdhetsminister. Nu uppmärksammas flera av hennes tidigare insatser, bland annat det faktum att hon trodde på det som kallats ”ensamkommande flyktingbarn”.

I ett Facebook-inlägg uppmärksammar SD Stockholms stad en debatt Lindhagen hade i Stockholms kommunfullmäktige där hon med gråt i halsen hälsar ”barnen” välkomna:

https://www.facebook.com/sverigedemokraternastockholm/videos/768091276889060/?__xts__[0]=68.ARBRo-0Bxj3vr1sKNQ8TEySkcaMf9Vp9-980oZT3xVGQTwSV119J7ptj9HHurzju4R6NQrLMN1-3S0499LCal_oyZHJLfkAN-mANX2m4ptdmB3Gk8YS1l7-xmoLAxai2cbrH5q3va6fBj-MEpWl5Eiss54GLAAzzEOzf85LSJ0hT2q7-elb3_hpgMRGL02CMHyJho1C0fX8k1k6CCqGu0B-O6tD6EKPyZcaFEGJyxwNVqL5S-ihiSQ2sYzWtNR9G0gtVjBVRew0bnTeDt646qGKyz2Ywi6Y-Nd_gnqbCYJE1IWFywmVHSWzZzT7BVC3wmgrhNXiweGECAhIAN6vo2b285IKmIiNSoDouKf4M-gdgaHZh4hMaLF0nTTGkVi5VWEM&__tn__=-R

De så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” fick tidigt stark kritik från Sverigedemokraterna för att varken vara ensamma, flyktingar eller barn, bland annat i en debattartikel från 2013.

”Är vuxna”
Nyligen gick även den före detta migrationsministern Heléne Fritzon (S) ut och sa att de afghaner som fick stanna i Sverige till följd av den tillfälliga gymnasielagen ”är vuxna”. Det var i samband med en fråga om boendesituationen för de som fått stanna med anledning av gymnasielagen som Fritzon då svarade:

Sedan har man ju det egna ansvaret för sin egen boendesituation eftersom det är vuxna det handlar om.

Flera ålderstester har genom åren också visat att ”barnen” visat sig vara vuxna.

LÄS MER: Rättsmedicinalverket: endast en procent av ålderstesten talar för att personen varit under 18 år

Gav pengar till illegala invandrare
En som granskat den nye ministern är Merit Wager. På sin blogg skriver hon:

Åsa Lindhagen fattade ensam beslut om att skänka svenska skattebetalares pengar till en islamisk hjälpgrupp och till Svenska kyrkan via Katarina församling för att, i ett vanligt hyreshus på Södermalm utan hotellrättigheter, upplåta rum åt ett femtiotal illegalt invandrade personer.

Personer som ingen visste något alls om. Fanns det grova brottslingar bland dem? Terrorister? IS-anhängare? Och mitt i ett tättbebyggt kvarter på Södermalm, bland intet ont anande, vanliga svenska familjer. Detta lämnade alltså Åsa Lindhagen, nu minister i Sveriges regering, skattemedel till.

* Texten är korrigerad. Vi skrev först att Åsa Lindhagen var en S-politiker men hon är alltså en MP-politker.