En ny analys från Kronofogden visar att många äldre har fastnat i skuldsättning. Myndigheten ser en oroande utveckling där allt fler pensionärer över 80 år har fått sin första skuld.

I ett pressmeddelande skriver Kronofogden att mellan år 2010 och 2017 ökade antalet pensionärer som är skuldsatta. Medan man såg en marginell minskning under det föregående året. Vid årsskiftet fanns det sammanlagt 40 000 pensionärer med registrerade skulder hos myndigheten.

LÄS ÄVEN: Svenska pensionärer vänder sig till soppkök – över 300 000 på fattigdomsgränsen

– Orsaken till att fler äldre är skuldsatta beror på att de ofta har haft skulder hos oss i många år. De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

I samma analys beskriver Kronofogden även en oroande utveckling bland pensionärer över 80 år – i den gruppen ser myndigheten att allt fler har fått sin första skuld.

Senast i oktober förra året meddelade seniororganisationen SPF att totalt 312 000 svenskar som är 65 år eller äldre riskerar ett liv i fattigdom. Det innebär att ungefär var sjätte pensionär har en svår ekonomisk situation. Men enligt Kronofogdens nya analys kan man inte förklara att antalet äldre med skulder skulle bero på att pensionärerna har blivit fler eller att de får en sämre tillvaro när de går i pension.

LÄS ÄVEN: 150 000 pensionärer har inte råd med tandvård