Bild på George Floyd. Foto: Lorie Shaull

Nya undersökningar om Floyds död motsäger tidigare: han kvävdes till döds

26 Shares

Igår rapporterade Washington Times att amerikanen George Floyd, vars död orsakat de största kravallerna i USA på 50 år, inte kvävdes till döds utan dog av en kombination av polisernas våld, berusning och hjärtfel. Men två nya obduktioner kommer nu fram till helt andra slutsatser: Floyd kvävdes till döds.

En obduktion som beställdes av Floyds familj ska ha visat att han dog av syrebrist. Rapporten menar att Floyd ”mördades genom kvävning på grund av nack- och ryggkompression som ledde till att för lite blod kom till hjärnan”.

Gripandet av Floyd föranleddes av att en butiksinnehavare larmat om att George Floyd uppträtt berusad i butiken och betalat för varor med falska sedlar. Poliserna på plats har uppgett att ingripandet blev hårdhänt på grund av att Floyd gjorde motstånd, medan vittnen gör gällande att så inte var fallet.

Utredarna menar att tyngden på Floyds rygg, handbojorna och positionen var bidragande faktorer eftersom de hindrade Floyds diafragma. Rapporten menar att Floyd, 46 år gammal, dog på platsen.

Senare samma dag släppte Hennepin Countys medicinska kontor sin initiala utredning som också deklarerar att Floyds död var ett mord orsakat av ”Kardiopulmonellt stopp under gripandet av polistjänstemän”, rapporterar ABC.

Detta går på tvärs med det som bland annat Washington Times rapporterade tidigare om att Hennepins preliminära utredning visar att kvävning inte var orsaken.

LÄS MER: George Floyd led av hjärtfel – polisens våld blev för mycket för hans hjärta

Enligt åklagare fortgår utredningen och fler gripanden väntas.

authorimage

26 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.