Bläckfiskliknande varelser från yttre rymden i SciFi-filmen Arrival.

Nya vetenskapsrön: Bläckfiskar kan vara varelser från yttre rymden

Delningar

Bläckfiskar är utomjordiska varelser som utvecklats på en annan planet innan de anlände till jorden för hundratals miljoner år sedan som kryofrusna ägg via en process som kallas panspermi. Det misstänker ett antal djärvt tänkande forskare.

Det spektakulära påståendet görs i en rapport med titeln ”Cause of Cambrian Explosion – Terrestrial or Cosmic?” som har författats av en grupp på 33 forskare och publicerats i den vetenskapliga tidskriften ”Progress in Biophysics and Molecular Biology”.

Forskarna tror att förklaringen till den plötsliga ymnigheten av liv på jorden under Kambrium för cirka 500 miljoner år sedan – den så kallade kambriska explosionen – står att finna i stjärnorna, i form av ett resultat av att jorden bombarderades av moln bestående av organiska molekyler.

Men forskarna går längre med än mer spektakulära teorier om bland annat bläckfiskar, som förefaller ha utvecklats mycket snabbt någon gång för cirka 270 miljoner år sedan, dvs 250 miljoner år efter den kambriska explosionen.

I forskningsrapporten skriver man:

”Bläckfiskarnas genom uppvisar en förbluffande nivå av komplexitet med 33 000 proteinkodande gener, fler än vad som finns hos människan. Dess stora hjärna och sofistikerade nervsystem, kameraliknande ögon, flexibla kroppar, ögonblickliga kamouflage genom möjligheten att växla färg och form är bara några av de slående egenskaper som uppträder plötsligt på den evolutionära scenen.”

Forskarna menar att dessa många och plötsliga språng i utvecklingen av arter inte är förenligt med evolutionsteorin och att bläckfiskarna därför kan ha utvecklats någon annanstans i universum där evolutionen startat tidigare. En sannolik förklaring är, anser man, är att dessa gener och egenskaper är resultatet av utomjordisk import.

I science fiction-filmen Arrival som kom för ett par år sedan avbildas utomjordingarna just som bläckfiskliknande varelser. Det är heller inte första gången som det sker. Redan 1898 beskrev författaren HG Wells de invaderande varelserna från Mars i sin bok ”Världarnas krig” som bläckfiskliknande och med stora hjärnor.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

342 KOMMENTARER

 1. Aha en invasiv art som borde utrotas enligt EU-direktiv. Ha ha. I Sverige har vi många sådana arter.

  • Det är alltid lika kul att läsa de förklaringar som evolutionsteorin tar fram.
   För ett folk som går att lura funkar det givetvis.

 2. Vem bryr sig. Sverige har andra aliens att bekymra sig över som likt en invasiv art ynglar av sig och tar över område efter område

 3. Utomjordingar äntligen, jag har längtat efter den här dagen. Tyvärr var det bläckfiskar och inget coolt rymdskepp.

 4. Synd för dem att de är begränsade till hålor i haven och inte har möjlighet att göra annat än att käka krabbor och spruta bläck.

  Men vem vet, de kanske är världens filosofer!

 5. Det borde väl kunna avgöras genom DNA analys tycker jag. Människan har till 98% samma DNA som resten av jordens djur, speciellt då däggdjuren. Om bläckfisken kommer utifrån så borde dess DNA markant skilja sig från resten av jordens arter.

   • DNA är livets byggstenar. Allt liv borde ha det då allt kolbaserat liv som vi känner till är uppbyggt på proteiner.
    Däremot så borde liv som utvecklats på andra planeter ha markanta skillnader i sitt DNA jämfört med jordbaserat DNA.

    • Det förutsätter att allt liv i hela universum baserar sig på DNA molekylen ”Double Helix” som vi har på jorden. Det kan vara ett rimligt antagande att andra lösningar har uppkommit.

     • Man kan kolla i ett av de andra universum, det ska ju finnas ett oändligt antal enligt ”forskarna”

     • Sant. Men i brist på något annat kan man börja att utgå från vad vi vet om förutsättningarna för liv.
      Annars finns det alternativa lösningar som kiselbaserat liv istället för kolbaserat som finns på jorden.

 6. ”Djärva forskare”, kan dom tänkas vara
  hemmahörande i muslimska länder i Mellanöstern, eller är det Malmö?

 7. Proteinkodande gener = beskrivningen på hur cellerna bygger upp en kropp från en cell till en biljon celler.

 8. 7- klövern akall sändas till Mars senast nu i September 2018.
  Vi måste bli av med dessa pk-Aliens.

 9. När ”Triffydernas Natt” gick som film på 50-talet, och i svart-vitt, då fick man absolut kunskap om utomjordiska varelser……

 10. Ni kanske inte ska använda skvallerpress som spelar spamreklam när man klickar på er länk.
  Allt liv på Jorden har samma ursprung så långt tillbaka man kan fastställa det (uppåt 4 miljarder år, en miljon gånger pyramidernas ålder). Som om en blixt slog ned en vacker dag. Eller som om vi åt upp alla andra. Kreationister som förnekar etablerad genetik är som socialister dom förnekar hur välstånd skapas, hur barn uppfostras, hur brott bekämpas. De har båda lika fel och biologin sin in samhället.

   • Det finns precis alla samband! De hittar på precis vilka fantasier som helst under hårt förnekande av verkligheten. Och de håller fanatiskt fast vid gamla trollformler ur gamla böcker. De har båda i samtliga fall bevisats ha löjligt mycket fel ”by a factor of a TRILLION!!!”
    https://www.youtube.com/watch?v=vjFeVwuJB7I

    • Jag har hört att evolutionister är så dumma så det går att lura dem att tro på vad skit som helst, bara det inte är en skapare köper de allt med hull och hår. Tragiskt.

     • ”Du har hört”, jaha. Synd att sorteringen på inkorgen inte funkar i ditt fall. Ring efter service!

     • men det är ju genetiken som är för svår för att förklara med de ”evolutionistiska redskapen” det är ju det artikeln tar upp med bläckfiskarna.

     • Genetik används lika vardagligen som förbränningsmotorer. Det är genom det perfekta behärskandet av genetikens detaljer som man producerar medicin och utsäde och whatnot som håller dig vid liv. Det är väl känt. Du ligger minst tjugo år efter, vilket är en geologisk epok inom biologin.

     • Du har en nedlåtande attityd till det du inte förstår. Ingen kan förklara hur det gick till när livet uppstod. Hänvisa till de naturliga processer som ska klara att tillföra mer komplexitet?
      Från en cell till en biljon celler kan du ju också fundera på, eller byggde datorn sig själv med programvara?

     • Nånting måste ju hända. En serie händelser är lika sannolik som varje annan kedja händelser. Vad skapade Gud, liksom?? Här du nånsin frågat dig det?

      Det här har ingenting alls att göra med livets uppkomst. Det har tvärtom med arternas uppkomst att göra istället. Och bläckfiskar är ungefär lika nära släkt med oss som flugsvamp är, d.v.s. nära. Allt liv på Jorden är intimt besläktat med vartannat sedan tusentals miljoner år. Växter, djur och svampar är särskilt sentida, uppstod senaste halva miljarden år bara. Här finns inget nytt under Solen.

     • Inget är konstigt för något måste man tro på. De här berättelserna som ska förklara det du beskriver är säkert välmenat och man kan ju alltid hänvisa till att en annan profession har svaret på frågorna som man själv inte kan ge.
      Men information kan aldrig skapas utan en intelligens.
      Guds existens är utanför vår förmåga att förstå, liksom många and5ra storheter.
      Jag är tacksam för all kunskap och forskning men att komma fram till olika tolkningar är inte heller konstigt, bara naturligt.

     • Om du bara tänker bort ”Gud” där så kan du lika gärna ”inte alls förstå” Big Bang. Så du förlorar ju ingenting på att ingenting begripa om Gud (som hur Gud uppstod ur ingenting), jämfört med att ingenting begripa om Big Bang, eller hur? Så varför hittar du på ett obegripligt Gud helt utan orsak eller verkan? Har du kanske rabblat nånting lite för många gånger?

     • Nu blev det nog fel med det logiska i kontoret där uppe.
      Jag vet inte hur Gud skapades och det var inte jag som hittade på Gud heller. Bibeln ger ingen sådan information och vetenskapliga experiment kan inte fånga Gud. Cern har iof sagt att man hittad Guds partikel men det är mer av den art som allt annat får sin tyngd ifrån.

     • Efter som påhittet ”Gud” inte besvarar någonting, särskilt inte hur Gud själv skapades, så är det meningslöst att hitta på honom. Eller hur? Släpp äntligen snuttefilten.

     • Du verkar lida av en svår släng av ologiskt tänkande. Vilka mediciner tar du?

    • Tog mig tid att titta på videon som du länkade till. Jag har tänkt på det att om bibeln är det enda som säger vem Gud är så är den otroligt lätt att avslöja om den skulle vara fake.
     Vi kan inte ändra det som står i bibeln vilket betyder att de som skrev skrifterna där bestämde vad som är sant och inte.

     Vår kunskap om världen ligger i händerna på dem som tolkar vetenskapliga rön osv. som kan revideras när någon ny info kommer fram som stämmer bättre.
     Bibeln kan inte revideras och det som står där är en oerhörd rikedom av kunskap om världen och människan. Min fråga till dig är varför det finns flera miljarder människor som har upplevt Gud och tror att bibeln är Guds ord?

 11. Precis vad jag funderat på ibland. En annan litterär referens vore kanske H.P. Lovecrafts Cthulhu-mythos med dess uråldriga, ondskefulla, tentakelförsedda maktexistenser som slumrar i djupen.

 12. Finns en teori om att en stordel av vattnet pa jorden har kommit hit via vatten rika meteorer. Det ar markligt att det finns sa mycket vatten pa jorden.

  • Vatten finns det över allt i rymden.
   Den intressanta frågan är, varför det finns lagomt mycket vatten på jordytan.
   Hur vanligt är det på planeter av jordens storlek och temperaturförhållanden.

   • I princip är alla förhållanden på jorden otroligt ovanliga och i kombination så borde det inte finnas. Enda förklaringen till detta är att vi är i ett av ett oändligt antal universa.

    • Då finns det matematiskt ett oändligt antal världar som är exakt lika jorden, och ett oändligt antal där enda skillnaden är en myggfis till osv…

     • Vad är oändligt, ingen kan fatta det! Det räcker gott och väl med ett universum, men vem vet vad som finns där ute…

     • Det finns t ex ett oändligt antal udda tal…plus ett oändligt antal jämna tal för att inte tala om alla decimaltal…

   • Någon gång blir det rätt. Med tanke på hur många planeter det finns i universum så är det inte så märkligt att det någon gång skulle bli en kombination av förutsättningar som gav grogrund för liv.

  • Vanligaste grundämnena i universum:
   1. Väte
   2. Helium
   3. Syre
   4. Kol
   Att väte och syre blandas till vatten borde ske ganska ofta.

 13. En variant av en gammal teori. Den svenske nobelpristagaren Svante Ahrenius lanserade idén om liv från Rymden i sin så kallade panspermie-teori, där han hävdade att meteoriter fraktade bakterier i rymden och att dessa sedan landade på den fertila jorden för miljarder år sedan. Dessa ”livsfrön” skulle ha spridits av stjärnljusets strålningstryck.
  http://www9.vgregion.se/vastarvet/gnm/evolution/liv3.htm

  • Det måste ha varit synnerligen värmeresistenta bakterier i så fall. Kanske hade dom asbestkalsonger?

 14. I engelskan finns uttrycken space och outer space.
  I svenskan har vi orden skyn eller himlen och rymden.
  Uttrycket yttre rymden saknar mening i svenskan.

 15. Bläckfiskarnas proveniens är av stort intresse, mindre intresse ägnas åt det faktum att ”Balkanrutten” används flitigt av f.n. 60.000 på marsch till Europa. De gamla öststaterna duger inte…..

 16. Manga PK politiker ar ryggradslosa blotdjur. Dar upphor likheterna med blackfiskar. Till blackfiskarnas fordel.

   • Haha, ja och det var en konstnär i Norge som blev geniförklarad av kultureliten, men det visade sig vara ett practical joke och ”konsten” var i själva verket målat av en annan apa. :o)

 17. Är det forskare från Södertörn eller vad?

  -Antalet gener säger inget om hur avancerad en varelse är. Bananer har mycket större genetiskt bagage än människor.

  -Bläckfiskar har många släktingar i form av andra arter, även sådana som redan var utdöda när ”rymd-bläckfiskarna” regnade ned. Hur går det ihop?

  -Nästan alla egenskaper uppträder ”plötsligt på den evolutionära scenen”. Det ligger lixom i sakens natur att utvecklingen sker i språng.

  Vem granskade den artiklen innan publicering? Mona Sahlin?

  • Kul att du är så positiv till ny kunskap, reptilen

   aCY O’Connor ERADE Village Foundation, Piara Waters, WA, Australia
   bBuckingham Centre for Astrobiology, University of Buckingham, UK
   cCenter for the Physics of Living Organisms, Department of Physics, Michigan Technological University, Michigan, United States
   dDepartment of Geology, University of Peradeniya, Peradeniya, Sri Lanka
   eUniversity
   of Melbourne, Office of the Dean, Faculty Medicine, Dentistry and
   Health Sciences, 3rd Level, Alan Gilbert Building, Australia
   fMetallurgical & Materials Engineering IIT, Kanpur, India
   gSouth African Brain Research Institute, 6 Campbell Street, Waverly, Johannesburg, South Africa
   hUniversity Toronto Health Network, Toronto General Hospital, University of Toronto, Canada
   iDepartment of Physics, Cochin University of Science and Technology Cochin, India
   jCentre for Astrobiology, University of Ruhuna, Matara, Sri Lanka
   kSchool of Veterinary and Life Sciences Murdoch University, Perth, WA, Australia
   lStudio Eutropi, Clinical Pathology and Nutrition, Via Pompei 46, Ardea, 00040, Rome, Italy
   mDepartment of Infectious Disease Control, Tianjin Center for Disease Control and Prevention, China
   nSchool of History and Philosophy of Science, Faculty of Science, University of Sydney, Sydney, Australia
   oInstitute for the Study of Panspermia and Astrobiology, Gifu, Japan
   pCentre for Surface Chemistry and Catalysis, KU Leuven, Celestijnenlaan 200F, 3001, Leuven, Belgium
   qThe History of Chinese Culture Foundation, Conway Hall, London, UK
   rInstitute of Astronomy, The Observatories, Madingley Road, Cambridge, CB3 0HA, UK
   sPestalozzi- Gymnasium, 11, D-81247, München, Germany
   tSchool of Biomedical Sciences, Perth, Curtin University, WA, Australia
   uCollege of Physical and Mathematical Sciences, Australian National University, Canberra, Australia
   vHenan
   Collaborative Innovation Center of Modern Biological Breeding, Henan
   Institute of Science and Technology, Xinxiang, 453003, China
   wDepartment of Biochemistry, University of Alberta, Edmonton, AB T6G 2H7, Canada

   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079610718300798

  • Nja, de bortförklarar inte gud, de beskriver bara verkligheten som de ser den. Ett besvärande faktum är att ingen heller har lyckats bevisa guds existens, med vetenskapliga metoder.

   • Det hade varit ballt om Gud hade existerst.
    Tänk att kunna göra allt som han kan göra i så fall.
    Skapa nya universa, skapa livet och alla jävla myggor och flugor.

   • Kanske ska börja med att kolla vad mörk materia är innan man tar sig an att förklara något som är utanför tid och rum.

    • Jag kollade upp parallella universum, men allt visade sig vara en holografisk projektion. Din tur att kolla upp mörk materia.
     Tips! Ta med dig en ficklampa

    • Det finns en bok ’Electric Sky’ av Donad E Scott som det går att läsa något av början här:

     http://www.mikamar.biz/book-info/tes-a.htm

     Vad boken handlar om är att de flesta astrofysiker är sorgligt okunniga om plasmafysik. Man lever i tron att den enda kraft som formar universum är gravitationen. Det synliga universum består till mer än 99 % av elektriskt laddat plasma. De elektromagnetiska krafterna är 39 storleksordningar (10 upphöjt till 39) kraftigare än gravitationen. Galaxernas armar består av plasma och dessa hålls på plats av elektromagnetiska krafter.

     Det finns alltså inget behov av mörk materia eller svarta hål för detta.

     Är inte detta vår tids motsvarighet till medeltidens epicykler?

     • Har också hört om detta från annat håll t.ex Antony Patch. Det är väl en del av Teslas idéer också.

     • Ett annat känt namn är den svenske nobelpristagaren Hannes Alfven.

      Allt fler börjar inse att det som får solen att lysa inte är en
      fusionsprocedd utan en bågurladdning från plasmat som omger vårt solsystem:

      http://electric-cosmos.org/sun.htm

   • Det ena behöver inte utesluta det andra. Sekualiseringen av nationer som Sverige, Frankrike är just det som gjort våra samhällen svaga och faller för Islam. Jag ser ingen direkt anledning till varför man exclusivt måste förstöra en del (religionen) av den kulturella basen en nation är byggd på bara för att ”man kan” eller bara för man ”tror sig veta bättre”.
    Ateismen var precis som många andra ideologier skapad av Judar och dess mål är just att förstöra nationer genom att angripa det som förenar den.

  • Alls inte. Vi beskriver ofta hur alla olika gudar som människan hittat på kan definieras. Tag ex. Dawkins om den välkände guden Demiurgen:

   ”Gamla testamentets Gud är förmodligen den mest obehagliga karaktären i
   all fiktion: avundsjuk och stolt över det; ett småsint, orättvist,
   oförsonligt kontrollfreak; en hämndlysten, blodtörstig etnisk rensare;
   en misogynistisk, homofobisk, rasistisk, barnamördande, folkmördande,
   hedersmördande, plågande, storhetsvansinnig, sadomasochistisk,
   oberäknelig ond mobbare.”

   / Richard Dawkins

   Jesus definition av gud verkar mer handla om att guden är det högre medmänskliga kollektiva medvetandet.

   • Biblen har många felöversättingar, medvetet eller omedvetet, Gud i bibeln refererar till Elohim som betyder gudarna, och Herren Gud refererar till judarnas gud Yehovah. Judarna brukade ropa ut namnet på sin gud Yehovah/Yahoo men förbjöd sedan att säga deras Guds namn och då började de säga Herren Gud istället.

     • det var ju gudarna som sa det, ”vår” är ju plural. Hela gamla testamentet är judarnas heliga skrifter, det förklarar ju varför judarna är som de är…

     • Den är för svår att förklara men det kan också hänvisa till treenigheten.

     • Det finns ju 2 skapelseberättelser, kapitel 1 handlar om när gudarna skapade världen och människan, kapitel 2 handlar om när guden Yehovah skapade edens lustgård och de två idioterna som hette Adam och Eva som judarna härstammar från. Människan fanns redan långt före detta.

     • Adam fick i alla fall se Gud skapa alla djuren och han gav dem namn men inget verkade vara tillräckligt bra som ”sällskap”. Visste du att revbenet är ett av de få delar på kroppen som innehåller mängder med stamceller.

     • Ja, deras barn lämnade Edens lustgård och gifte sej med andra, dvs det fanns fler människor.

   • Dawkins är en hysterisk verklighetsförnekare. Han blev förmodligen traumatiserad av någon präst i sin barndom. Hela hans liv går sedan decennier ut på att smutskasta kristenheten. Snacka om Kristofobi.

   • Jesus reformerade synen på Gud från att primärt ha egenskapen makt (Herren) till att primärt ha egenskapen kärleksfullhet (Fadern).
    Dawkins har som vanligt bland ateister inga egna svar på livsfrågorna utan lever av kritik. I det här fallet orättvis sådan. Läs t ex Ps 86:15 innan du citarar Dawkins.

     • Nej jag hänvisade bara till ett av många stycken i GT som hänvisar till en barmhärtig, tålmodig och nådefull Gud.
      När det gäller religiösa urkunder handlar.det för det mesta om tolkning. Dawkins har sin tolkning och du och jag har vår tolkning.

 18. Ibland när jag ser grupper av muslimkvinnor på stan, svävande fram i tältliknande svarta dräkter från topp till tå, associerar jag instiktivt med rymdvarelser. Tills jag inser att det är värre än så…

 19. De flesta politiker är utomjordiska varelser som utvecklades på planeten PK 0.0. Efter många års feministiskt vanstyre där genusviruset utbredde sig i sån omfattning att ingen normal varelse kunde överleva med förståndet i behåll, beslöt man att skicka de sista (röt)äggen i riktning mot jorden där man hoppades att allt skulle bli bättre trots bibehållen agenda.

 20. Har du hört politiker prata,ålar sig,slingrar sig,liknar faktiskt bläck fiskar och när de försöker prata kommer det bara ut grodor kan det vara kryonfrusna ägg från yttre rymden.Rösta på manetpartiet innan det är försent ochvi tar oss vatten över huvudet

 21. Den här biten är avskuren.
  Vanligt folk har inte en susning. Med avsikt.
  Det Ni hör och Läser är disinfo av högsta rang. Både Månen och Mars är upptagen. Och ”vår” Jord kanske inte aldrig varit just detta ”vår”.
  Youtube. jokkfly.

  • En armlös bläckfisk utan bläck skulle styra Sverige bättre än Löfvén. Som det är nu tar de sig för pannan åtta gånger vid varje nyhetsuppdatering från ytan till djupsens djup.

  • Ett skohorn hade styrt Sverige bättre än Löfven. Det lustiga är att Stefan Löfven trots allt är mindre skadlig än Fredrik Reinfeldt var.

 22. Jag vet inte ens om ni är intresserade. Jag har sysslat med detta sedan 70-talet. Månen och Mars är upptagna, Dvs . Det finns andra där. Inte från oss , utan från andra delar av Universum.

 23. Hela ”smeten” kommer från olika delar eller rättare sagt alla livsformer finns överallt men utvecklas olika beroende på vart i universum dom ”landar”. Till och med ”döda” planeter har en livsform. Jorden däremot har blivit sopstationen för livsformer som inte platsar på andra ställen.

 24. Vilken planet kommer Stefan Löfven och 7-klöverns politiker ifrån?
  – De kommer från en planet som vill förinta Sverige.

  • Löfven är nog en produkt av primater med en något mindre hjärna. Flockbeteendet syns tydligt i och med att han gått med i S samt på vilken väg han just nu leder S. Ruinfeld däremot har själv listat ut att han är en kombination av en färgad cirkusclown och en zigenare eller vad det nu var han sa för några år sedan.

   Det blir nog svårt att stöta på mer självdestruktiva och intelligensbefriade livsformer utanför den här världen än vår nuvarande regering.

 25. Om ni hänger med lite så slutade USA och Ryssarna att flyga till Månen. Anledningen ????
  Det har vi aldrig fått reda på.
  Men nu skall alla resa till Mars. Som inget Rymdskepp vi har till , annat än i fantasien. Lämligt flummigt , utan löfte.

 26. ”The idea that in the whole universe life is unique to the Earth is essentially pre-Copernican. Experience has now repeatedly taught us that this type of thinking is very likely wrong. Why should our own infinitesimal niche in the universe be unique?

  Just as no one country has been the centre of the Earth, so the Earth is not the centre of the universe.”

  Life Cloud (Fred Hoyle and N Chandra Wickramasinghe, 1978 J.M. Dent & Sons, London, p.132)

 27. Jag vet inte mycket om bläckfiskars DNA, men om de har DNA som skapligt påminner om några andra djurs så är det väl ytterst osannolikt att de inte är jordiska.

  • DNA-baserade. Har mitokondrier. Har ungefär lika stort genom med jämförbar mängd proteiner som övriga högre organismer.

   Tyvärr så är 90% av alla artiklar om bläckfiskar antingen skrivna av ”journalister” eller så är det populärvetenskap från forskare som har problem att få anslag (jmf med väderflickorna före det att de lyckades skylla allt på koldioxiden), så man får läsa om att bläckfiskar måste vara från rymden, för de har fler proteiner än människor (så vattenloppor och ett antal olika träd måste vara från rymden också).

   Jag avskyr populärvetenskap…

 28. Detta med rymdbläckfiskar är inte helt omöjligt i och för sig. Teoretisk kan ju man tänka sig att biologiskt material kan ha färdats till jorden från andra ställen.

  Att hela och fungerande bläckfiskägg skulle ha landat här är dock mycket långsökt och stöter på en myriad olika fysikaliska problem.

  Att bläckfiskar uppkommigt ”snabbt” kan också vara en illusion. Problemet är att bläckfiskar innehåller knappast något som kan fossileras. Därmed uppstår en situation var bläckfiskarna kan se ut att uppkomma plötsligt när det inte finns en längre kedja av fossil att undersöka. Liknande problem finns med andra ”mjuka” djur också.

  Än så länge tror jag alltså inte att vi behöver välkomna några nya bläckfiskvänner från rymden.
  Däremot finns det en hel del fula bläckfiskar i regeringen som haft sina slemmiga tentakler ute och spytt ut sitt svarta bläck över Sverige.

 29. Bläckfiskarnas förmåga till ” . . ögonblickliga kamouflage genom möjligheten att växla färg och form” är INGENTING i jämförelse med hastigheten på svenska 7-klöverns omväxlingar!
  Och de ’moln’ som nu bombarderar jorden och ffa Sverige kommer sannerligen inte från stjärnorna, utan från sandöknar!

  • Bläckfiskarna hade dock inte överlevt länge om de bara låtsades kamouflera sig. ”Nu ser jag ut som marken under mig”, samtidigt som de var illröda, hade nog inte fungerat lika bra om övriga sett dem som de bytesdjur de borde vara.

 30. Dummaste jag hört. Många djur är smarta ,fåglar som använder verktyg t.ex. Är de också från en annan planet? Att de skulle vara så komplexa så att man inte kan se hur evolution på jorden skulle vara svaret är samma dumma argument som kristna som tycker att människans öga är för komplex så det måste vara GUD. INGEN respektabel vetenskapsman kan hålla med denna tes.

  Men tack för skrattet xD

  • Håller med om att teorin om importerade bläckfiskar är tokig men teorin om att ordningen i naturen skulle uppstått ur ett grundläggande kaos och slumpmässig materierörelse är än tokigare.
   Dessutom: Hur kommer det sig att du inte anser Newton, Einstein och Schrödinger vara respektabla vetenskapsmän?

   • Ssssssh. Inte prata om saker man inte kan något om, det ser inte bra ut!

    Evolution är ett fenomen, inte en teori förresten. Välkommen till ”det är inte 1800-talet längre”.

     • Ja, det behövs en outbildad lesserwisser för att förklara det hela. Eftersom du är här, kan inte du vara snäll och ta betet?

     • Brukar tycka att sånt här är lite läskigt, jag får fråga mamma när hon kommer hem.

     • Den dubbla betydelsen hos ordet ”teori” har utnyttjas bland pseudovetare väldigt länge och det är lika skrattretande nu som förr.

     • Nu har du kommenterat samma sak 3 gånger. Din cerebrala kapacitet verkar bara sträcka sig så långt.

     • Orkar inte med din besserwisserstil OK lägg ner och var lite trevlig istället.

     • Behandlar dig bara som du behandlar dig själv. Respektera dig själv och ditt intellekt och var lite mer seriös så kan jag vara det också.

     • Nu läste jag lite vad du skrivit i dina kommentarer här ovan, det kan uppfattas som du ser ner på andra som inte kommer till samma slutsats som dig.

     • Jag ser ner på andra ja. Jag ser också upp till andra. Jag ser ner på folk som TROR att deras gud ger dem rätt att skära sönder kön på barn, ha sex med barn, och utrota alla som inte tror som dem. Är jag för nedlåtande vad det befarar också eller är du speciell? Jag kommer till en slutsats baserat på forskning och autentisk fakta. Du får tycka vad du vill. Att du är färgblind gör inte himlen mindre blå.

     • Jag är naturligtvis inte som de andra kålsuparna, hoppas du förstår det. Skulle du träffa mig IRL så hade vi nog haft mycket att prata om, allt beror på kemin som uppstår mellan människor.

     • Patetiska troll som dig tycker jag ärligt synd om. Tur att ni är en minoritet. Jösses.

     • Din nedlåtande attityd kommer ifatt dig karma heter det och jag tror att du faktiskt har valt det själv. Den gropen du grävde var till dig. Fantomen är hård mot de hårda vet du väl.

     • Jo det finns teorier om fenomenet evolution men Naturens skapeöseprocess består av inte bara evolution utan också pågående aktivitet och avveckling. Felet med evolutionismen är också att man antar att skapelsen är imperfekt och att den i framtiden, med människans hjälp, ska bli av med det onda och alltmer perfekt Den moderna människan gör därför allt för att sopa bort alla spår av en skapare.

     • Ingenting du skrev stämmer, så mitt svar blir därför: nej, bara nej.

      Försök igen, denna gång baserat på kunskap och inte trams.

   • ”Håller med om att teorin om importerade bläckfiskar är tokig men teorin om att ordningen i naturen skulle uppstått ur ett grundläggande kaos och slumpmässig materierörelse är än tokigare. Dessutom: Hur kommer det sig att du inte anser Newton, Einstein och Schrödinger vara respektabla vetenskapsmän?”

    De kan ha trott på rosa drakar från Venus. Det förminskar inte deras åstadkommanden. Och om newton skulle levt i Sverige år 2018 istället för på 1600-talet så skulle han förmodligen vara mer upplyst. Ditt argument är barnsligt och ogenomtänkt.

    Vad som är troligt och icke troligt för dig får stå för dig. Jag har gett upp att försöka övertala folk som dig då jag vet att du bara kommer ignorera det jag säger vilket fall. Du får tro vad du vill så länge din TRO inte väller över vetenskaplig sanning,.

    • Jag håller för sant att tro inte får strida mot vetenskapens rön. Min tro strider inte heller mot vetenskapen.
     istället för att kräkas så kan du hellre berätta för mig a) hur kan kaos bli ordning? b) varifrån kommer all rörelse och de fyra krafterna? c) hur kan högre stående varelser utvecklas ur lägre stående varelser?

     • Försök sätta mig i försvarsställning hur mycket du vill. Jag går som sagt inte på det. och som jag sa, jag bryr mig inte om dina fantasier och överkopierade kreationistargument. Läs en bok eller två och lär dig nånting istället.

     • Om man säger så här så får man räkna med kritik.
      ”samma dumma argument som kristna som tycker att människans öga är för komplex så det måste vara GUD”
      Tyvärr har du inget annat än nonsens att komma med.

    • Du ignorerar också vad andra försöker säga till dig, tolererar du inte att andra har kommit till annan slutsats än vad du har, så har DU inte rätt att vara otrevlig. mobbare där!

     • Min tro på cthulhu, är lika stark som min tro på spindelmannen och tusentals gudar. Att sådana varelser och människor finns rent fiktivt i kan väl alla hålla med om.

     • Respektera att jag inte respekterar ett skit som inte gått genom peer review.

     • Bibeln i sitt nuvarande form skrevs av ca 30 författare under ca 1,500 år. Den blev sedan peer reviewed under ca 300 år och fick sin slutliga form ca år 350. Därefter har den bekräftats fungera genom flera biljoner observationer. Vetenskapen kan inte bevisa att något är sant, vetenskapen kan bara falsifiera en teori.
      B – Basic
      I   – Instructions
      B – Before
      L – Leaving
      E – Earth

     • Haha! Tack för skrattet. Menar det helt ärligt, utan pessimism. Har aldrig hört orden peer review och bibeln i samma mening. Den var ny. Du må vara hjärntvättad men du kan ändå vara rolig. =)

  • Det finns en anledning till att de publicerade i en ”low impact journal”, dessa forskare som verkar snitta på lite under ett citat per ”vetenskaplig” artikel de producerar.

   Tyvärr så inser inte folk flest vad det jag skrev betyder, utan de kommer se på dessa ”vetenskapsmän” på samma sätt som de ser på riktiga. Det är också en förklaring till varför Södertörns s.k. ”högskola” får vara kvar, och varför idioter än idag tror att man får autism av vaccin och cancer av GMO.

   Jag önskar att jag visste hur man får folk flest att tänka (det hade löst de problem vi har med invandringen och förrädarna också), men min gissning är att det helt enkelt inte går (en majoritet av vår art har som bekant ännu i vuxen ålder låtsaskompisar).

   • Man behöver inte vara påläst för att vara skeptiker som tur är. Dessa ”forskare” och deras ”vetenskapliga fynd” faller rätt fort vid referentgranskning av andra forskare. Men som du påpekade, det finns för många människor som är allt annat än tänkande. Som tur så finns det också människor som vet vad de sysslar med.

  • Här är några respektabla vetenskapsmän som håller med

   Edward J. Steele
   Kenneth A. Augustyn
   Rohana Chandrajith
   John P. Coghlan
   S.G. Coulson
   Sudipto Ghosh
   Mark Gillman
   Reginald M. Gorczynski
   Brig Klyce
   Godfrey Louis
   Kithsiri Mahanama
   Keith R. Oliver
   Julio Padron
   Jiangwen Qu
   John A. Schuster
   W.E. Smith
   Duane P. Snyder
   Julian A. Steele
   Brent J. Stewart
   Robert Temple
   Gensuke Tokoro
   Christopher A. Tout
   Alexander Unzicker
   Milton Wainwright
   Jamie Wallis
   Daryl H. Wallis
   Max K. Wallis
   John Wetherall
   D.T. Wickramasinghe
   J.T. Wickramasinghe
   N. Chandra Wickramasinghe
   Yongsheng Liu

   CY O’Connor ERADE Village Foundation, Piara Waters, WA, Australia
   Buckingham Centre for Astrobiology, University of Buckingham, UK

   Center for the Physics of Living Organisms, Department of Physics, Michigan Technological University, Michigan, United States

   Department of Geology, University of Peradeniya, Peradeniya, Sri Lanka

   University of Melbourne, Office of the Dean, Faculty Medicine, Dentistry and Health Sciences, 3rd Level, Alan Gilbert Building, Australia

   Metallurgical & Materials Engineering IIT, Kanpur, India

   South African Brain Research Institute, 6 Campbell Street, Waverly, Johannesburg, South Africa

   University Toronto Health Network, Toronto General Hospital, University of Toronto, Canada

   Department of Physics, Cochin University of Science and Technology Cochin, India

   Centre for Astrobiology, University of Ruhuna, Matara, Sri Lanka

   School of Veterinary and Life Sciences Murdoch University, Perth, WA, Australia

   Studio Eutropi, Clinical Pathology and Nutrition, Via Pompei 46, Ardea, 00040, Rome, Italy

   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079610718300798#!

  • Just det evolutionen OCH ett antal miljoner år, så var det klart inget mer att fundera över. Alla som inte tänker som jag är dumma, haha

   • Evolutionen är bevisad för längesedan. Vill man inte ha den kunskapen så vill man inte. Det kommer INTE ändras förrän någonting nytt kan bevisas (märk ordet ”bevisas”). Detta fjärde gången du kläcker ur dig samma sak. Ge dig nu.

    • Du går säkert på vad som helst bara det stämmer överens med den färdiga mallen som heter Evolutionsteorin. Visste du att man satt ihop rena fabrikationer för att bevisa att vi kommer från aporna. Synd att världen hellre tror på en lögn än att söka sanningen. Men det är inte ditt fel, du är inte tillräckligt smart för att förstå de viktigaste livsfrågorna. En dag kanske du kommer att tänka tillbaka på ditt liv och jag avundas inte din ångest då.

     • ”Synd att världen hellre tror på en lögn än att söka sanningen. Snacka om att kasta sten i glashus.

      Jag skulle kunna betala 10 experter inom området som med all forskning och alla fossila bevis kan förklara väldigt enkelt för dig varför du har fel och du skulle ändå stå där och säga ”haha ni är så dumma hö-hö-hö” som den idioten du är.

     • Det är faktiskt du som tycker att alla andra är dumma, men du är väl inte medveten om det.

 31. Har ingen aning om detta med bläckfiskar, kanske kanske inte.
  Jag är däremot så ödmjuk att jag är helt säker på att många saker vi idag tar som helt givna och ”vetenskapligt” belagda kommer våra framtida avkommor skratta åt och undra hur vi kunde vara såna idioter eller naiva fånar som trodde på detta.

  • Exakt…

   Inte alltför länge sedan människor hävdade att jorden var platt (inräknat nutida flatearthers, Löfven och resten av intelligensreserven). Muslimer dyrkar fortfarande sin pedofil- och mördarprofet som högsta ideal.

   Nej. Människan (vissa människor) har inte kommit så långt.

 32. Kan relatera…
  Har själv svårt att förstå att någon så korkad som Löfven ens kan komma till existens…

 33. Denna video förklarar lite vad de pratar om. 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=LJwNr5a4EWo

  Within this kissed disembowel arena
  A broken seal on an ancient curse
  Unleashes beasts from the seismic breach
  With lightning reach and genocidal thirst
  Mountains of archaos theories
  In collision as at planetary dawn
  Apocalypse’s razorbacks
  Beat wings on glass as thunder cracks
  Unfurled across a world hurled to the black
  Cthulhu dawn

 34. Detta är förstås bara en hypotes och inte en utvecklad vetenskaplig teori. Forskare spekulerar. Det handlar åtminstone inte om flygande tefat. När det gäller det sistnämnda och andra UFO:n är jag inte lika road. Jag vände mig starkt mot paranormala fenomen och alla former av ockultism.

  Jimmie Åkesson har lyft fram en intressant indelning i de som vill bygga upp och de som vill riva ner. De politiskt korrekta tillhör den senare kategorin. De må kallas för eliten men i mina ögon är journalister, offentligfinansierade kulturarbetare, politiker och diverse kändisar inte den verkliga eliten. Det finns en annan indelning efter närande och de tärande och dessa kategorier tillhör sällan de närande och nyttiga, de som faktiskt bygger landet och får det att fungera och som skapar vårt välstånd.

  Kännetecknande för de politiskt korrekta i ”eliten” är att de ifrågasätter allt gammalt och beprövat. De är ”normkritiska”. Det som förr var rätt är nu fel och vice versa. Men de för inte landet framåt, de bygger inte utan river ner. De drivs av en upprorslust mot den verkliga eliten.

  Man ser samma stridslust och uppror mot det bestående hos alla de som dras till olika ”nyandliga” eller ockulta fenomen och som är fientliga till vetenskap och beprövad erfarenhet. Den medicinska vetenskapen misstänkliggörs och kallas föraktfullt för ”skolmedicin”. Själva ifrågasättandet av gamla sanningar är samma som inom den politiska korrektheten där man t.ex. anser att det finns en mängd olika kön istället för två.

  Känner man motstånd mot normaliteten är det inte bara genusidiotier och multikulti man kan ansluta sig till. Man kan tro på paranormala fenomen, New Age,
  teosofi, astrologi, homeopati, kristallterapi, Tarokort, schamanism, healing, jordstrålning och mycket mycket annat. Och Marsianer som invaderar jorden.

  Denna typ av ”alternativrörelser” har det gemensamt att de ser sig som radikala och ifrågasätter gamla sanningar, vetenskap och sunt förnuft. Vinner säkert anklang hos miljöpartister och vänsterradikala. Men säkert inte hos huvuddelen av svenska folket som har fullt upp med att bygga Sverige. De som inte är politiskt korrekta och som inte fjärmar sig från verkligheten.

  SD 2018!

  • Att UFO:n existerar är ett faktum. UFO betyder bokstavligen talat unidentified flying object. Det finns alltså flygade föremål, vilka fram tills det att de blivit identifierade klassas som oidentifierade. Flygtrafikkontrollanter kan vittna om att de i de allra flesta fall är fåglar (i synnerhet fiskmåsar). Och för de som fortfarade inte tror på UFO:n, spana in EU-parlamentet så ändrar ni snart uppfattning…

   • Det räcker med att se på vår riksdag … Där finns det en och annan som …

    Å andra sidan, har man själv varit med om något fullständigt oförklarligt fenomen så har man fått vidgade vyer.

    Men … so what …

    • Håller med om att det finns fenomen som inte kan förklaras med traditionella medel. Vetenskapsmännen kan inte heller slå fast och bevisa alla teorier som fakta. För inte så länge sen sas det att jorden var 2 miljarder år gammal. Några år senare fick barn lära sig i skolan att jorden var runt 4 miljarder år gammal, och de som påstod något annat idiotförklarades. Idag är de flesta överens om att jorden är 4,5 miljarder år gammal och de som vågar påstå något annat ses med stor skeptis av forskaretablissemanget. Mao har det gått inflation i Tellus ålder precis som med Homo Sapiens ålder. Bläckfiskar från yttre rymden får mig dock att dra på smilbanden.

 35. Dom är ju inte bara sanslöst intelligenta, utan dom har ju ett fullständigt makalöst kamouflagesystem som slår det mesta i djurvärlden. Det är inte bara som en kameleont som ändrar färgen, utan den ändrar också texturen på kroppen för att efterlikna just den miljö/objekt dom gömmer sig på. Kika på det här, och inse att detta är inte nån form av CGI-trick.

  Octopus Camouflage >> https://www.youtube.com/watch?v=eS-USrwuUfA

  Den inte bara härmar färgen perfekt, utan den ändrar kroppen så att den ser ut som en korall….och den gör det på under en sekund. Dom kan t.o.m hjälpligt efterlikna färgen och rutorna på ett schackbräde om dom blir placerad på ett.

  Den här är inte lika exakt skicklig med texturen som den här ovan, men å andra sidan ger den en demonstration på den otroliga färgpalett den har att ta av – som ändras på en sekund, och ”rullar” genom kroppen som ett rinnande ljus.>> https://www.youtube.com/watch?v=ydrc489USbM

  Lite längre klipp med otroliga bilder.>> https://www.youtube.com/watch?v=L-cxg8mF_Lw

  Den vet hur själva konceptet med ett gängat lock hanteras, för att själv ta sig ur en burk med lock. Alltså den inser skillnaden på vänster & höger-gänga, och att den ska skruvas åt ett håll. Det finns exempel på där dom öppnar barnsäkra medicinburkar. Alltså dom burkar som man först måste trycka ner locket på innan man gängar av dom åt rätt håll.>> https://www.youtube.com/watch?v=Z0iUlWnon9Y

  Förutom intelligens så verkar dom ha en social igenkänningsförmåga. Denna bläckfisk, som blev räddad och nerlyft till havet av ett par personer, återkom dagen efter när dom kom ner till samma strand, och den simmade fram till dom och umgicks, och ville ta på dom med sina armar, i över en timme – som om han kände igen sina räddare från dagen innan och ville vara social och tacka dom. >> https://www.youtube.com/watch?v=Y5JvZCncxbg

  Men dom större bläckfiskarna är långt ifrån fredliga. Med större bitkraft än ett fullvuxet lejon kan dom bita igenom kevlar, och kan kapa en arm som om den vore våt spagetti.Här samarbetar ett par bläckfiskar genom att förleda hans uppmärksamhet åt ett håll, medans den andra attackerar bakifrån. Biter genom dykardräkten, och rycker hans axel ur led i en handvändning, för att sen ta tag i hans ben och börja dra ner han i djupet>> https://www.youtube.com/watch?v=9Fkl312lldQ
  Otroliga djur, som inte skulle förvåna mig om dom hamnat på jorden genom panspermia.

  Längre klipp; Amazing Octopus – Most Intelligent Animal on Earth >> https://www.youtube.com/watch?v=_G6eH1KDl0s

  • Tack att du berättar, det här hade jag absolut ingen aning om. Jättespännande! Funderar på det här att vi fångar och äter bläckfisk, inte så etiskt om de är så intelligenta. Det är förresten många djur som är mycket intelligentare än vad många kan ana.

   • Ja, det är otroliga djur.

    Det finns ju en massa exempel om elefanter, delfiner, vissa hundraser, som visar prov på hög intelligens. I vissa fall kan det vara rena instinkter (moders- & försvarsinstinkter) som förväxlas med intelligens, som i en del fall som dessa.>> https://www.youtube.com/watch?v=Idnyp5XI2DA

    Men i andra fall ser man klara tecken på resonerande, kalkylerande, och uträknande, intelligens.

 36. Att liv har kommit till jorden utifrån är ingen kontroversiell teori
  längre, men jag har svårt att se hur något så komplext som bläckfiskägg
  skulle överleva en så lång resa som vi i så fall pratar om.
  Ja, det
  har sannolikt funnits vatten på Mars, men de eventuella hav som fanns
  där torkade ut flera miljarder innan bläckfiskarna utvecklades här.

  Från texten:
  ”Forskarna menar att dessa många och plötsliga språng i utvecklingen av arter inte är förenligt med evolutionsteorin”
  Låter märkligt.
  Bläckfiskarna har relativt kort livscykel och riklig avkomma, och de var dessutom väldigt vanligt förekommande.
  Om
  deras anlag, av någon anledning, utsattes för många mutationer under
  ett antal årmiljoner, så skulle det kunna förklara den fantastiska
  utvecklingen, skulle jag tro.
  Tror personligen mer på den teorin än den om rymdägg…

 37. Jag läste några intressanta böcker om bläckfiskar för kanske 30 år sedan. Intressanta men skrämmande varelser. Mycket intelligenta, och som det verkar kallhamrade. Med andra ord, de har ett känsloliv men ett kallhamrat, listigt och intelligent sådant. Kan leva på stora havsdjup, bli mycket gamla, har många armar och när man väl är fångad är man fast. Samtidigt ensamma varelser, dvs. de har inte behov av någon annan bläckfisk eller smådjur omkring sig.
  Fascinerande tanke att de rymdvarelser vissa på jorden går och väntar på kanske redan finns här – på havets botten..

 38. Låter vettigt att liv ute i universum lever under vattnet.

  Detta då vår planet är unik med sitt skyddande magnetfält, de så kallade Van Allen bältena.
  Utan dess skydd kan inget levande vistas på ytan.

  Vår planet tros vara formad efter en kollision av två planeter, därför har vi en egen roterande järnkärna, som åstadkommer dessa magnetfält.

  Mars är ett exempel på planet som saknar magnetfält, och därför kan man inte vistas oskyddad på dess yta.

  Så ja till liv i universum, men troligen levande under marken, eller under vattnet.

  • Nej, det finns inget som tyder på att det är unikt att en planet har ett magnetfält.

   Vi vet inte om det finns livsformer som skulle kunna överleva längre tider utan skydd mot kosmisk strålning eftersom vi inte vet vilka livsformer som kan tänkas finnas.

   Ja, vi har en roterande järnkärna, men det beror sannolikt inte på den kollision du nämner, vi hade förmodligen haft en sådan kärna ändå, även om den kanske varit mindre.

   Mars har ett väldigt svagt och ojämnt magnetfält och vi kan inte vistas där oskyddade, men det är troligt att planeten har haft ett magnetfält liknande vårt tidigare i historien.

 39. Det enda man säkert vet om den Kambriska revolutionen är att plötsligt blev mängden DNA 4 ggr större. För innan hade det varit snöbolls Jorden dvs inlandis ända till ekvatorn.

 40. Efter vad jag har förstått så tror de flesta av de vetenskapsmän vilka tror på liv på andra planeter främst att det i så fall skulle röra sig om bakterier. Olika former av alger och mossor har också nämnts som en möjlighet om där finns vatten. Problemet med tex bakterier är att om de skulle färdats hit med tex en meteorit skulle de sannolikt brunnit upp i atmosfären. Dock är dom extremt noga med att sterilisera rymdsonder o dyl så att ingen smitta skall spridas. Bläckfiskar som härstammar från rymden känns ju lite långsökt, men det är väldigt mycket som vi tror att vi vet som vi inte vet och vice versa.

  • Bläckfisken ifråga måste ha kommit upp i rymden från någon vattenplanet innan den kom till jorden.
   Den enda möjligheten till det är nog, att någon kom hit med några i en påse.
   Jag tror att teorin blir kortlivad.

   • Det funkar ju iofs att frakta guldfiskar från zooaffären hem i en plastpåse så varför inte bläckfiskar från yttre rymden? Men allvarligt talat, menar de inte med denna teori att encelliga organismer har kommit hit från någon annan planet för att sedan genomgå evolution här på jorden. Måste erkänna att jag inte läste artikeln så värst noga.

 41. Spännande! Och intressant att läsa kommentarerna nedan, många av Samnytts läsare är kunniga i ämnet och många länkar om bläckfiskar. Har själv inte ägnat bläckfiskar så mycket tankar innan men nu har jag större respekt för dem.

  • Framför allt skall man ha respekt för ”jättebläckfisken”, som inte heller köpts så där utan vidare – inte ens av ”vetenskapsmännen”.

 42. Tack för denna semester artikel. Det känns som semester med såna här artiklar vilket tas emot med glädje från min sida. Jag häpnade när denna fakta kom fram. En manet är alltså 4 st djur eller varelse vilket AB har precis berättat om. Jag länkar aldrig till AB men detta bör ses. https://www.aftonbladet.se/tv/a/252643

 43. Haha. De förnekar sig inte. Forskarna är blinda för andra förklaringar än den magiska trollformeln ”Evolution”. Den minsta cell man kan hitta är för komplicerad för att ha kommit till av evolution. Inget så avancerat system kan komma till av slumpvisa mutationer. 270 miljoner år, baserat på vad? Helt platta lager av sten? Var världen platt i 270 miljoner år? Lagren förklaras bättre med en världsflod där sedimenten delades upp baserat på material och densitet. De döda djur som sväller och flyter i vatten (däggdjur) sorterades över reptildjuren (dinosaurier), de stora djuren under de lättare pga vikt. Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om det här. DNA-bevis? Vi är alla skapta för att leva i den här världen och äta mat från den, så varför skulle vi ha vitt skilda gener? Att en apa rent fysiskt är lik en människa kan man se med ögat, så det är inte konstigt att generna är lika. Men andra djur är inte heller så olika människan genetiskt. För att vi alla är skapta för att leva här. Upp till 90% av DNA sägs vara ”skräp” från Evolution, bara för att det inte kodar för protein, som våra kroppar är byggda av. De tar inte hänsyn till alla de rön som visar att ”skräpet” bl a har kvalitetssäkrande funktioner, t ex felsökning och reparation. Det är möjligt att delar av hjärnan är slumrande, men syre transporteras till dessa delar så de är inte skräp. De kan ha stängts av funktionellt pga mutationer. Etc etc.
  Haha. ”För komplex” för att ha utvecklats på jorden men i en galax långt, långt borta — där är det möjligt! Fairytale!
  Och som nån annan skrev saknar bläckfiskar ben och bevaras inte lika lätt i sediment.

  • Kan du inte skriva sida upp och sida ner om det här? Skulle vara väldigt intressant att läsa dinteori.

 44. Det är ju uppenbart att det inte alls handlar om evolution utan att det är en skapare som ligger bakom, och skaparen har gjort en avbild av sig själv i bläckfisken. Så gissningsvis är gud en bläckfisk.

 45. Tack.jag vet bara en sak att man ska vara ödmjuk inför livet. Och man ska vara ödmjuk inför att döda djur för att äta och göra det med respekt. Bläckfisk har jag aldrig tyckt om. Nu vet jag anledningen. Utomjordingar ska man inte äta.

 46. I en fabel harklade sig en bläckfisk & sa så här: ”-Den så kallade valrysaren är ju rena blajet. Mer redan färdig & klar antiklimax har jag aldrig hört talas om.”

 47. Vem har sagt att evolutionen är sann, det är ju endast en teori! Ateisterna m. fl. envisas med att påstå att det är en sanning vilket det absolut inte är. Det enda som är säkert är att det finns mikroevolution, dvs att förändringar inom arten kan ske. Finns inga som helst bevis på att en art har utvecklats till en annan, endast teorier. Tydligen så förbryllar det vetenskapsmännen att bläckfisken som är ett blötdjur har ”utvecklat” en näbb, det borde inte gått och de har ingen förklaring till det.

  • Mikroevolution+mikroevolution+mikroevolution+mikroevolution= makroevolution.

   Du ska få ett exempel.
   Det fanns en fågelart som bara levde på två öar, långt ifrån varandra,och de levde av en viss sorts nöt.
   På den ena ön dog nötträdet ut.
   De flesta fåglarna på den ön dog, men ett fåtal, de med störst och starkast näbb överlevde tack vare att de klarade av skalet på en annan, lite hårdare nöt.
   Under generation efter generation var det så att de ungar som hade lite större och starkare näbb överlevde, men de smånäbbade dog.
   Allra mest mat fick de som hade anlag för störst näbbar, och dessas gener spreds vidare i störst utsträckning.
   Efter ett antal generationer hade fåglarna på denna ö utvecklat tre gånger så stor och kraftig näbb.
   Behovet av en stor näbb hade dessutom gynnat de fåglar med mest muskler så att de kunde använda den.
   Från början valde honorna den hanne som byggde det stabilaste boet, men på den andra ön valde honorna den hanne som hade störst näbb, för det var viktigare på den ön.

   Vips, så hade en ny art utvecklats.

   • Visar bara att fåglar har förmågan att utveckla större näbb över tid inte att en ny art uppstått. Om gamla nötträdet kom tillbaka skulle man kunna tänka sig att näbbarna med tiden gick tillbaka till ursprungsstorleken.

    • Man kan naturligtvis diskutera var man ska dra gränsen mellan lokala variationer och en ny art, men någonstans blir skillnaden så stor att man måste prata om en ny art.
     Eller du menar att alla existerande djur- och växtarter alltid har funnits?

     • Den dagen två individer som kommer från samma ursprungsföräldrar inte kan få avkomma kan man prata om att två nya arter skulle ha uppstått. Det har dock inget med näbbstorlek eller andra attribut att göra. Det beror på att köncellerna inte är kompatibla då de tillhör olika arter. Vad jag tror spelar egentligen ingen roll, det jag vill påskina är att evolutionen är en teori och långt ifrån bevisad. Det är en trosåskådning kanske främst för ateister (men även de flesta troende köper den med hull och hår). Är du själv troende?

     • Till skillnad från dig så tänker jag svara på frågan som ställdes.
      Nej, jag är inte troende.

      Ditt uttalande om kompatibla könsceller innebär med andra ord att du inte tror att människan och andra primater har en gemensam anfader.

      Jag anser ju att teorin om evolution är vetenskapligt belagd, men den stora frågan är ju kanske hur alternativet skulle se ut.
      Allt skapat på en gång, eller är allt levande bara variationer av det första liv som uppstått?

     • Jag kan svara på frågan, jag vet inte, har ingen aning. Dock förstår jag att man som ateist måste ha något att hänga upp sin tillvaro på (om man är intresserad av sitt ursprung). Jag säger inte att evolution är fel (möjligheten finns att den är rätt) men jag kommer aldrig att gå med på att makroevolution är bevisad, det ÄR endast en teori. Har själv studerat biokemi i många år och det kan jag säga att det finns inget liv på denna jord som är enkelt, minsta bakterie är ofantligt komplicerad och att det en gång skulle ha satt ihop sig av en slump har jag nog lite svårt att tro om jag skall vara ärlig 😀 Själv är jag troende med så motto att jag tror tillvaron fortsätter efter döden. Detta ger ju då också mig lite fler alternativ än evolutionen att tro på. Jag fortsätter gärna diskussionen då det roar mig men jag har en känsla av att Samhällsnytt snart tröttnar på oss :-D, vad tror du?

     • Jo, i det sistnämnda tror jag att du kan ha rätt, men hoppas helt ärligt att vi får möjlighet att återkomma till frågan vid ett senare tillfälle.
      Det är ju onekligen de stora frågorna vi har här.
      Var kommer vi ifrån, var tar vi vägen och vad är meningen dessemellan.
      Go`natt.

     • Absolut, jag är alltid på hugget 😀 Kul att diskutera med dig, sov gott själv.

  • Relativitetsteorin är ”bara” en teori också. Så det betyder att du inte tror på gravitation? Menar.. det är ju ”BARA” en teori.

   Nej just det ja, det är ju skillnad på teori och vetenskaplig teori. Evolutionsteorin är en vetenskaplig teori. Få in det i skallen och lär dig nånting istället för att dumförklara dig själv.

   • Det är ju du som dumförklarar dig själv som tror att makroevolution är bevisad! Det enda du kan bevisa är mikroevolution. Du kan aldrig bevisa att en art utvecklats till en annan art över tid.

    • Naturligt urval, genetisk drift, genflöde, mutation = mikroevolution +ex antal miljarder år = makroevolution. Det finns bara evolution+tid. Inget annat.

     Och åter igen så vet du inte ens vad teori inom vetskapen innebär. Du kanske ska lära dig ett och ett annat innan du försöker debattera det.

     Jag inbillar mig ibland att instängda människor som dig kan lära sig någonting nytt men det är helt enkelt inte sant. Du kommer bara ignorera allt jag sagt och fortsätta sprida det du redan egentligen vet är lögner. Att evolution bara är en ”teori”, evolution är inte bevisat.. tills den dag du dör. En liten procent av er vaknar Men resten har helt enkelt inte kapacitet till det. Ibland känner jag empati men för det mesta är jag bara glad att ni sakta försvinner och att mänskligheten gå vidare utan sinnesförstörande idéer och religioner. Ha såå kul tills dess =)

     • Jag har läst biologi och genetik på Universitet i fyra år så jag vet nog vad jag talar om. Självklart står det dig fritt att tro på vad du vill ( eller som du själv säkert skulle formulera det, att du vet) det har ingen betydelse för mig. Tyvärr har jag varken tid eller lust att argumentera mer med dig då det är meningslöst. Se det gärna som att du vunnit diskussionen, helt ok för mig.

     • Har läst biologi o genetik fyra år på Universitetet i Uppsala så jag vet nog lite vad jag talar om, vad har du själv för utbildning?

     • Har läst biologi och genetik i över fyra år på universitetet i Uppsala så jag tror jag har lite koll på vad jag pratar om. Vad har du själv för utbildning?

 48. Rappakalja som ältats runt på nätet en tid som inte har någon substans i vetenskapliga publikationer. Nu har Mats skitit i det blå skåpet. I tider av fejk news har vi att begära att samnytt håller högre standard än så.

 49. Hmmmmm då kan man fundera på var vänsterfolk kommer ifrån, troligen från en HIV-smittad grönapa!

 50. Det vore fördel för en människa att ha en biologisk lampa i pannan och varför inte ett par vingar också.
  Hur vi än skulle avla i tusentals år så lyckas inte detta för att det finns ett regelverk i naturen och evolutionen är bara en liten påverkande del.
  Vem som har skapat regelverket och dom fysiska lagarna vi lever efter kallas ibland gud.

 51. OT
  Det finns tydligen 4 biljoner jorden liknande planeter ”därute” enl. senaste forskningen..

 52. Hur det första livet kom till (som är en förutsättning för evolutionen) har man inte en susning om. Det stora problemet är att livet måste varit reproducerbart redan från första generationen.

  • Evolution inom arterna kallas adaption och där finns det evidens som alla är överens om.
   Förstår inte hur denna mekanism kan skapa ytterligare eller mer avancerad information i DNAt som ska leda till övergångar mellan arterna. Att blanda om i genpoolen är en sak men att tillföra nytt material/info finns det väl ingen empirisk forskning på?

    • Aminosyror> proteiner> celler. Forskare har demonstrerat hur liv kan uppstå från icke liv. Vet inte mycket om saken men googla så hittar du säkert.

 53. Och alla dessa kulturprofiler, pk-journalister, sjuklöverpolitiker som redan idag har problem att hålla fingrarna i styr fast de bara två armar har.

  • Om man nu är så mkt för handhjärtan varför våldtas och grupppvåldtas det så innåthelvete mkt bland dessa handhjärtan-förespråkarna och deras landsmän?
   Det har jag undrat länge vad det beror på?.

   • Folk gnäller på muslimer som tror va.. Sen sitter dom själva o tror bläckfiskar kommer från rymden, haha vikken dubbelmoral.. Nää tro får man göra i kyrkan o hemma vid köksbordet…

  • Jag håller i stort sett med dig. Kanske, kanske man kan tänka sig någon mekanism(och då menar jag inte något mekaniskt) som klarat av att frakta lite DNA (för bläckfiskar har förstås DNA av sedvanlig jordisk typ) till jorden, låtit det undgår att brinna upp, låtit det hitfraktade DNA assimileras av någon lämplig varelse som slutligen omvandlas till något bläkfiskliknande osv.

   Eller någon annan följd av osannolikheter.

   Men OK, kom med någon form av förklaring.

  • På vilket sätt är det ”fake vetenskap”? Om du på något sätt är sakkunnig i frågan borde du kunna formulera dig bättre än så.

    • Artikeln fastslår att det finns inga bevis för att bläckfiskar kommer från yttre rymden. Nej, det finns inga bevis för att bläckfiskar kommer från yttre rymden. Då vet vi det. Men fortfarande.. bläckfisken är så genetiskt avancerad, så pass genetiskt avancerad att den BILDLIGT talat framstår som en alien. Det finns heller ingen vetenskaplig förklaring till varför den är så pass avancerad i förhållande till andra livsformer.

     • Men lilla du hur sannolikt är det att dom kommer från annan del av rymden.. Använd lite logik istället. Om nu liv bildas och är så vanligt i universum finns ingen anledning att skicka hit nåt från nån annan planet eftersom liv bildas överallt i universum ändåså. Och bildas liv lite varstans kan det lika gärna bildas liv här på jorden. Det gäller bläckisarna oxå.
      Sen att dom är väldigt avancerade eller komplexa varelser tvivlar jag inte en sekund på… Men med 99,99999% sannolikhet är att deras ursprung är jorden..
      Nej det är mkt mer sannolikt att det bor gröna och rosa elefanter på andra sidan månen än att bäckfiskar kommit till jorden..
      Sluta va så jävla religösa o sitt o tro… Att Tro är värdelöst för att få den riktiga sanningen.

     • Men lilla lilla du.. när du blir stor kanske du också kan förstå panspermia. Det var alltså inte så att Herr Bläckvard var ute och flög med sitt rymdskepp och beslutade att landa här och sluta utvecklas. Dagisfröken kan nog berätta.

 54. Nu får ni ge er. Var är bläckfiskarna? I vattnet, grillade i asiatiska stånd och på matbordet. Var är människan? Överallt samt överlägsen.
  Så när vi inte hittar svaren i deras evolutionsteori då är aliens svaret? Någon måtta får det väl ändå vara.
  Nehemja 9:16
  ”Du ensam är Herren.
  Du gjorde himlarna
  och himlarnas himmel
  och hela deras härskara,
  jorden och allt som är på den,
  haven och allt som är i dem,
  och du håller dem alla vid liv.
  Himlens härskara tillber dig.”

  • Blir det inte pinsamt att hänvisa till skönlitterära verk? =) Inte stenåldern längre utbilda dig istället.

   • Hela ditt västerländska samhälle är byggt på det du enbart kallar för skönlitterärt. Idag är alla utbildade, du tycker det går bra för oss?
    Kolla på det gula korset på våra flaggor och kom sedan med ett bättre förslag på hur vi ska återta Sverige från Sharia.
    … ska du förresten be mig utbilda mig så kan väl du sluta använda smileyfigurer och skriva som en vuxen man.

    • Jag ”kallar” inte religiösa böcker för skönlitterära, jag konstaterar att de är just det. Förklara gärna skillnaden mellan religiösa böcker och fantasy/skönlit ? Med korrekt saklig och referensmarkerad argumentation. Det går inte. Därmot kan man enkelt visa likheterna.

     Vi har inte Sharia i Sverige, måste jag påpeka det? Vilken värld lever du i.
     Jag måste även poängtera att ”alla” verkligen inte är utbildade, alla problemområden har just UTBILDNING som problem. Och alla likt dig själv som slänger ur sig nonses, likaså där, utbildning på låg nivå.

     Ser du den röda tråden? De som skapar problem, outbildade. De som överdriver problemen och vad som skapat dessa, outbildade.
     Eller menar du att grupperingar som SD har hög utbildningsnivå bland sina väljare?

     Det är tillåtet för dig att använda smileys även efter att du höjt kunskapsnivån, jag lovar.

     Bisarr replik från ditt håll.

     • Många samhällen i Sverige idag styrs av Sharialagar.
      Kristus är Sveriges enda räddning. Återkom när din utbildning räddar landet. Kom ihåg att våra politiker också är utbildade.

 55. Sorry Mats men jag tror du har druckit lite för mycket… Jag har stor respekt för samnytt för att ni levererar fakta, men nu förlorade ni lite trovärdighet hos mig.

  • Det är inte samnytt som påstår detta. Det är en vetenskaplig artikel som finns på flera håll. Dessutom tror jag nog att dessa forskare har mer bildning än vad du har.

   • Ingalill det är inte vad forskarna säger som är intressant utan vad resultatet av forskningen visar. Finns inte ett enda vetenskapligt bevis som stöder det här om bläckfiskarna… Visa mig den studien i sånna fall.
    Forskare kan oxå spekulera vilt ibland… Men i detta fall bara svammel och ingen fakta/ bevis

   • Om man accepterar möjligheten att levande materia på något sätt har fraktats från planeten X långt åt helsicke bort, och till oss, och så att säga börjat en ny karriär här, då är det väl bara att acceptera att ALLT levande på Jorden är släkt, och att allt är importerat.

    Frågan återstår dock: hur startade det på den första planeten där liv uppstod? Där måste det ju faktiskt ha startat på det sätt vi normalt förutsätter att det gjorde hos oss.

    Kvarstår: är bläckfiskens DNA likt alla andra arters DNA?

 56. Så inte nog med att bläckfiskarna måste ha utvecklats ändå via evolution. Sen åkte dom ut i rymden på något sätt som inte dödade dom. Sen åkte dom genom rymden i några miljoner år med all dess dödliga strålning. Sen brann dom inte upp i atmosfären när dom trillade ner på jorden och gjorde inte illa sig och sen kom dom på att nämen här kan man ju äta mat och föröka sig som om man hela tiden varit en del av ekosystemet.

 57. Vilka dumheter! Det är tydligen enkelt att kalla sig för forskare. Samma med klimatforskningen. När klimatforskarna inte förstår komplexiteten, då skyller man allt på antropogen CO2.

  • Om man 2018 fortfarande inte ’tror’ på klimatforskningen kan man inte va annat än idiot tyvärr, den tiden är förbi att outbildade vägrar tror på vetenskap de ej förstår sig på haha

 58. Även Arthur C Clarkes böcker, både 2001/2010 och serien om ”Rama” har liknande aliens. Ursprungna ur hav, tentakler, och som kommunicerar med ljus/färger istället för ord/ljud.

 59. Bläckfiskar är fiffiga varelser, inget snack o det, och en av många kul egenskaper visas av en typ bläckfisk som omvandlar en arm när det behövs för att vid behov frakta sperma in i den uppvaktade hon-bläckfisken.

 60. Forskarrapporten beskriver en varelse som får en tveklöst att tänka på Löfven frånsett ”dess stora hjärna” . . . i övrigt är ju ”utomjordiska varelser som utvecklats på en annan planet” något som inte kan bortförklaras???

 61. Jag föreställer mig att alla levande varelser på Jorden har likartat DNA.

  Hur förhåller det sig med bläckfiskar? Har de DNA? Är det i så fall helt olikt DNA från alla andra varelser? Ja, OK, då kanske bläckfiskarna fraktades hit från annat solsystem. ’

  Men om det finns likheter?

  • Allt levande har DNA, m a o även växter. Glöm inte att ”de lärde” skrattade hånfullt åt dem som påstod att jorden är rund? När det gäller vetenskap så är den till för att ifrågasätta etablerade fakta för att vi ska kunna utvecklas. Vissa nya teorier blir bevisade riktiga medan andra bevisas felaktiga och vi vore ingenting utan detta ständiga ifrågasättande och framläggande av ”nya rön”.

 62. Nåväl forskare i all ära, varför berättar de inte om alla Aliens som har besökt vår Planet under miljontals år??
  Det finns så många sanningshaltiga fakta om vår existens men den egentliga sanningen försöker man hemligstämpla och dumt folk som driver med folk som anser att vår värld har massor av utomjordingar som lever mitt ibland oss!
  På 300 hundra ställen i Bibeln står det nedskrivet om dessa utomjordingar, tidigare Civilisationer var det utomjordiska samhällen, det här tystar man ner.
  Världens Arkeologer vår bästa forskare i världen hittar saker och ting som de ser som omöjligt att vi människor har skapat!!
  Trots detta så kör man fortfarande med den påhittade evolutionen som i och för sig visar fortfarande på hur undermålig människan är!
  Jag säger bara detta, för att det finns stora bevis på att Aliens finns mitt ibland oss!

 63. En teori är att bläckfiskarna, som utomjordingar då alltså, försökte korsa sitt DNA med mänskligt DNA och Löfven blev resultatet. De avbröt dock omgående experimentet då resultatet blev så misslyckat.

 64. Jeg fisket så mye akkar eller blekksprut at jeg vet at de ble utviklet i havet på jorda.
  Vet det.
  Og de er smarte.
  Frityrsteikte en stor en med lengde ca 8 meter.
  Seigt fiskekjøtt på den.
  De små er bedre.

LÄMNA ETT SVAR