I Lorensberg villastad i Göteborg byggdes i fjol ett omdebatterat hus i en stil som var populär kring förra sekelskiftet för att smälta in i omgivningen. För hundra år sen bodde där Göteborgs elit i pampiga stadsvillor byggda i nationalromantisk eller nyklassicistisk stil. Nu har huset utsetts till årets byggnad.

Det är på Ekmansgatan 5 som huset står som nu vunnit Per och Alma Olssons fonds pris för årets bästa byggnad av Göteborgs stad.

LÄS ÄVEN: Starkt stöd för SD-förslag om byggnader i klassisk stil

Juryn leds av stadsbyggnadsnämndens ordförande Johannes Hulter (S) som lovordar bland annat materialvalen och säger till Göteborgs-Posten att huset visar en väg framåt för stadsbyggandet.

”Resultatet är en gedigen och ståtlig byggnad med förankring i historien, samtidigt som den tar sikte på framtiden”, skriver juryn.

Romartiden och de gamla grekerna

En av arkitekterna är Fredrik Rosenhall.

– Det här är ju en blinkning till den rena klassicistiska arkitekturen som var populär på 20-talet men som också var populär i början på 1800-talet och på 1700-talet. Det går tillbaka till romartiden och de gamla grekerna, säger han till GP.

Huset innehåller företagsbostäder med 17 lägenheter. Byggaktör är TB-Gruppen är för arkitekturen står Inobi.

– Det är roligt att få uppmärksamma detta ovanligt vackra och välbyggda hus, som kommer glädja generationer av göteborgare. Gestaltningens kvalitet, omsorgen om detaljerna och det professionella engagemanget är en fin förebild för framtiden, säger Johannes Hulter.

LÄS ÄVEN: SD Stockholm lägger nytt förslag om att bygga vackert: studentlägenheter i sekelskiftesstil