➤ De återupplivade gamla SD-förslagen på löpande band och påstådda omlagda invandringspolitiken till trots – Ulf Kristersson klargör i en intervju med DN att han liksom Fredrik Reinfeldt inte avser föra några samtal, eller samarbeta, med SD.

– Nej, jag tänker inte samtala eller förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Enligt M-ledaren kommer man heller inte att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister igen, vilket man gjorde 2014 då SD var de enda som röstade emot.

LÄS MER: SD och Moderaterna i invandringspolitisk duell

– Vi hoppar från extremer. Att landa i decemberöverenskommelsen och därmed försöka låtsas att det inte finns ett parti som folk har röstat på, det var av alla möjliga skäl dumt. Det betyder inte att man ska förändra sina grundläggande värderingar i sin politik. Vi vill inte diskutera regeringsbildning eller budget eller praktisk politik med Sverigedemokraterna. Det vill vi göra i alliansen. Hur sedan alliansen gemensamt ska göra vid olika tänkbara valresultat, det kan bara vara besked som kommer från alliansen. Där är vi inte ännu. I alla fall inte hela vägen fram. Vi har kommit mycket längre nu än vi har kommit tidigare.

Vidare menar Kristersson att det finns en skillnad i att prata med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna i nästa steg.

– Ja, det tycker jag nog att det är. I antal långsiktiga frågeställningar finns det skäl för alliansen att göra överenskommelser med Socialdemokraterna för att få stabilitet i svensk politik. Där tycker jag att det snarare är Socialdemokraterna som i dag inte riktigt svarar mot ett sånt behov. De har gjort det mycket svårare genom att sätta sig med Vänsterpartiet som något slags vetorättsinnehavare. Förutom alla principiella invändningar som jag har mot Sverigedemokraterna, så skulle jag aldrig vilja låta Sverigedemokraterna få det inflytande över svensk politik som Socialdemokraterna har gett Vänsterpartiet.

LÄS MER: Jimmie Åkesson utmanar Ulf Kristersson på debatt

– I ett antal långsiktiga frågeställningar måste det råda stabilitet över lång tid. Men då är det alliansen som gör det gemensamt. Socialdemokraterna måste på allvar ställa sig frågan om de är beredda att stoppa en alliansregering och en alliansbudget tillsammans med Sverigedemokraterna.