Den palestinske Fatah- och PLO-ledaren Mahmoud Abbas får återigen skarp kritik för antisemitiska uttalanden. Anklagarna judarna för att själva ha dragit Förintelsen över sig genom att ägna sig åt ocker.

Abbas har tidigare fått kritik för antisemitiska utspel. Vid ett möte med palestiniernas nationella råd på Västbanken nyligen gjorde den palestinske ledaren flera anmärkningsvärda uttalanden om judar.

Bland annat sade han att den nazistiska Förintelsen var judarnas eget fel, en reaktion på deras ”finansiella aktiviteter”, inte en konsekvens av antisemitism. Abbas talade om judarnas ”samhällsfunktion” och beskriv den bland annat som att de ägnar sig åt ”ocker”.

En talesperson för Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kallar en kommentar Abbas uttalanden för ”antisemitiska och patetiska”. Jonathan Greenblatt, ledare för Anti-Defamation League (ADL), en organisation som arbetar bland annat arbetar mot antisemitism, säger i ett uttalande att ”den palestinske presidentens senaste utfall återigen visar hur djupa och ihärdiga hans antisemitiska åsikter är”.