Screenshot 2019-03-22 at 10.49.09

Thierry Baudet

Utrikes

Nytt invandringskritiskt parti gick från noll till största parti i holländska valet

Publicerad 3/22/2019
Annons

Det nya invandringskritiska och EU-skeptiska partiet Forum för Demokrati (FvD) lyckades med en anmärkningsvärd bedrift när de blev det största partiet i valet till den holländska senaten. Den unga politikern Thierry Baudet, som benämns ”holländske Donald Trump” kampanjade mot öppna gränser, EU och ”klimathysterin” när hans parti vann 86 platser runt om i de holländska regionerna. 

Vinsten sätter hans parti före regerande VVD som fick ihop 80 platser. FvD grundades 2016 och detta var det första regionala valet som partiet ställt upp i. Framgången var så stor att man i vissa regioner vann fler platser än vad man hade registrerade kandidater.

De regionala mandaten översätts genom Hollands konstitutionella system till mandat i Senaten, som består av 75 platser. FvD får nu 13 av de platserna vilket gör dem till största parti och tar därmed VVD:s majoritet.

Villig att stötta regeringen
Enligt Breitbart ska partiledare Thierry Baudet ha sagt att han är villig att stödja regeringspartierna men kräver en förändrad inriktning inom vissa områden, specifikt massinvandringen och regeringsutgifterna för klimatpolitiken.

Som ett styrkebevis har han även krävt flera ministrars avgång, bland annat inrikes- och migrationsministern, i utbyte mot hans stöd.

Till skillnad från många andra länder eller tidigare ställningstaganden mot exempelvis Wilders parti PVV, sa Hollands premiärminister Mark Rutte i torsdags att han kan tänka sig att samarbeta med FvD för att behålla regeringsmakten.

Valet strax efter terrorattack
Onsdagens val kom bara två dagar efter vad som nu ses som en terrorattack i Utrecht, som många menar påverkade valet. Baudet blev själv kritiserad för att han fortsatte sitt kampanjande efter attacken, medan andra avbokade möten.

Under kampanjen kritiserade Buadet regeringspartierna för att de bidragit till terrorattacken vilket inkluderar ”naiv och slapp” politik om öppna gränser och kriminalpolitik.

Han argumenterade att trots årtionden av varningar för massinvandringen har ”inget förändrats på den väg vi följer, med hundratusentals som fortfarande kommer hit”, varnade Baudet.

– Väljer vi inte en ny väg på onsdag [kommer händelser som denna veckas skjutning] hända allt mer.

Kritiserade premiärministern
– Vi förstörs av de som är menade att skydda oss, sa Baudet om Mark Rutte och fortsatte:

– Ruttes regeringar har lämnat våra gränser vidöppna när vi släppt in hundratusentals människor med kulturer helt annorlunda än vår.

Den holländska tidningen Algemeen Dagblad berättar att flera nyhetsmedia har liknat ”TV-geniet” Baudet med USA:s Donald Trump som kommunicerade direkt till väljare genom social media och gick därmed kringgick vanlig media.

Den oväntade framgången för FvD återspeglar en bredare trend i Europa som ser nya invandringskritiska partier vinna stöd på bekostnad av traditionella, etablerade partier. Denna trend väntas fortsätta i EU-valet i maj, där så många som en av fyra väntas rösta ”populistiskt”.

Bland annat ser SD ut att kunna dubbla sina mandat samtidigt som italienska Lega kan bli det nästa största partiet i EU-sammanhang.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons