prop stärkt kontroll av resehandlingar
Inrikes

Nytt lagförslag ska förhindra gränspassering under falsk identitet

Publicerad 11/2/2017
Annons

➤ I en proposition föreslår regeringen att utlänningar som passerar över Sveriges gränser i någondera riktning ska ha samma skyldighet som idag gäller för svenska medborgare beträffande att låta sig fotograferas och registreras med fingeravtryck.

Lagförslaget kommer som en följd av omfattande och ökande problem med att utlänningar reser in i och ut ur Sverige under andra identiteter än deras verkliga. Den föreslagna möjligheten till registrering ska underlätta för tullpersonal, gränspolis m.fl. att fastställa om den resehandling som en utlänning uppvisar tillhör personen ifråga eller någon annan.

På regeringens webbplats uppges i ett pressmeddelande att lagförslaget är ”en åtgärd som bland annat stärker vår gemensamma säkerhet”. Man skriver också att förslaget läggs relaterat till ”nya bestämmelser i EU:s gränskodex”.

Vad detta betyder mer konkret preciseras inte. Det som är nytt den begäran om förlängda skärpta gränskontroller som Sverige nyligen fått klartecken för av EU, är ett önskemål om att bättre kunna skydda landet mot utifrån kommande terrorism under täckmantel av asylrelaterad migration.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2018 om den får majoritetsstöd i riksdagen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons