På måndagen meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att regeringen är ”kompromisslösa mot gängen”. Men trots Dambergs meddelande visar nya siffror att föregående år går till böckerna med ytterligare en ökning av skjutningar i landet. Inrikesministern är däremot inte oroad eftersom han menar att polisen är på frammarsch och att det snart blir fler poliser – detta trots att utbildningsplatser ekar tomma.

Enligt Polismyndighetens statistik för år 2020 inträffade hela 366 skjutningar och i omkring hälften av dessa fall skadades eller dödades personer. Sammanlagt dog 47 personer och 117 skadades. Det stora antalet skjutningar är en ökning med tio procent jämfört med år 2019, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Inrikesministern hånas efter kommentar om kriminella gängs vägspärrar: ”Oacceptabelt”

Den kraftigaste ökningen av det grova våldet har främst skett i polisregioner Stockholm, Väst och Öst. Men de mörka siffrorna är ingenting som Damberg verkar oroas över utan han menar att förändringen kommer först i år. Detta eftersom regeringen påstås ha tagit krafttag mot gängen under en längre tid.

– Det är ett fortsatt svårt läge men min sammanlagda bedömning är att vändningen kommer i år. 2021 kommer bli ett leveransår, sa inrikesministern.

Aviserar fler poliser – utreder att sänka kraven ytterligare

Damberg meddelar att man satsar på att nå målet om 10 000 fler poliser till år 2024. Men det inrikesministern inte nämner är att Polismyndigheten för tillfället ser över att sänka kraven till polisutbildningen ytterligare eftersom platser ekar tomma vilket Samhällsnytt har uppmärksammat.

– Vi gör just nu en översyn av kravprofilen. Det vill säga den kravprofilen som polisen beslutar om som är indelad i tre delar. Det handlar en psykologisk del, en fysisk del och medicinsk del. Det ska redovisas i mars och då får vi se vad vi kommer fram till i den översynen, säger polismästare Max Lutteman till statsradion.

LÄS ÄVEN: Kraven till polisutbildningen kan sänkas – platser ekar tomma

Inrikesministern patrullerade med polisen

I höstas publicerade Socialdemokraterna en kampanjvideo för att vinna väljarnas förtroende i vilken inrikesministern besökte förorten Sundbybergs kommun i västra Stockholm tillsammans med polisen.

Damberg pratar bland annat om att han befann sig i Rissne och Hallonbergen vilka är allmänt kända som problemtyngda stadsdelar i kommunen med aktivitet från gängkriminella. Besöket skedde på dagtid under tung bevakning av polisen och livvakter från Säpo.

Inga bråkmakare syns till i videon utan fokus enbart ligger på lugna trädgårdsområden där Damberg promenerar och berättar bland annat om sina favoritdrycker som är Coca-Cola Zero och Pepsi Max.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga gängskjutningar när kriminella inte kan semestra i forna hemländer