I februari hotade Ryssland Sverige och Finland med ”militära konsekvenser” ifall ett medlemskap i Nato skulle bli aktuellt. Nu kommer nya varningar.

Det var Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, som i slutet av februari kom med varningen mot Sverige och Finland under en pressträff. Eventuella militära och politiska konsekvenser utlovades ifall länderna skulle gå med i Nato.

Sedan dess har opinionen kring Nato vänt i Finland och man överväger att ansöka om medlemskap inom kort, och att svenska regeringen skickat vapen till Ukraina har gjort att Sverige hamnat på Rysslands lista över ”ovänliga” länder.

LÄS ÄVEN: Ryssland hotar Sverige med ’militära konsekvenser’

Den nya varningen som kom på måndagen gjordes av Kremls talesperson Dmitry Peskov som menade att Nato-medlemskap för Sverige och Finland inte ger fred, stabilitet och säkerhet i Europa.

Peskov sa att ”alliansen förblir ett verktyg inriktat på konfrontation” och i förra veckan uppgav han att Ryssland skulle behöva ”balansera om situationen” med sina egna åtgärder om Sverige och Finland skulle gå med i Nato.

Medlemskap välkomnas

Enligt uppgifter förväntar sig amerikanska tjänstemän att de nordiska grannarna ansöker på medlemskap i alliansen, eventuellt redan i juni. Detta skulle i så fall stödjas av Washington och utvidga försvarsalliansen till 32 nationer.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet har diskussioner ägt rum mellan Nato-ledare och utrikesministrar från Stockholm och Helsingfors.

”När Ryssland invaderade Ukraina förändrades Sveriges säkerhetsposition i grunden”, säger den svenska regeringen i ett uttalande på måndagen.