Det nya utbrottet av coronaviruset i Kinas huvudstad kommer från en form av viruset som befaras vara mer smittsam än viruset som härjade i Wuhan. Trots detta återställs direktflyg från Peking till Stockholm. Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju till Samhällsnytt att han inte känner till direktflygen – men att det inte är intressant för honom.

Det nya utbrottet av coronaviruset i Peking har hittills skördat 79 fall på bara fyra dagar vilket indikerar att viruset är ”extremt smittsamt” och utgör en annan typ än det som härjade i Kina tidigare, enligt virologen Yang Zhanqiu. Alla fall kan härledas till en marknad i den kinesiska huvudstaden och det höga antalet positiva fall ”överskrider prognoser”, enligt kinesiska The Global Times.

Enligt FP har utbrottet redan lett till att andra kinesiska provinser har infört hårda restriktioner mot personer som ankommer från huvudstadsregionen. Pekings flygplatser har ställt in 70% av alla resor. Den resa som dock fortfarande ligger öppen för bokning och försäljning är ett direktflyg från den nya smittohärden till Stockholm med Air China. Nästa flyg kommer att anlända till Arlanda på midsommarafton den 19 juni:

Enligt Air Chinas kundtjänst finns det fortfarande platser på flighten som kan köpas för drygt 2400 euro tur. Direktflyget pausades under april och maj, men återställdes i juni och går en gång varje vecka på fredagar sedan dess. Det finns i nuläget inga planer på att stoppa flygtrafiken enligt kundtjänsten, men flyget går att boka endast genom kundtjänsten via telefon. Det går nämligen inte att hitta det på Air Chinas hemsida.

När Samhällsnytt ringer Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppger han att han inte känner till att den formen av viruset som nu hittades i Peking är mer smittsam. Han säger även att han inte känner till om det går direktflyg från Peking till Sverige – och att det inte heller är intressant för honom:

– Det är inte information som jag har fått att den typen av viruset skulle vara mer smittsamt. Den information som jag har fått är att det ser väldigt likt ut det som finns i Europa och Amerika. Jag vet inte var er information kommer ifrån.

Vet du om det fortsätter ankomma några direktflyg från Peking till Sverige?

– Nej, det vet jag inte.

Vore det inte intressant att veta det med tanke på utbrottet?

– Nej, inte speciellt. Kineserna har väldigt bra koll på detta. Det kommer inte göra någon påverkan på den smittspridning som vi har i Sverige. Det vore en helt orimlig insats att göra något i det här läget. Vi har betydligt bättre saker att göra än att jaga flygpassagerare från Kina.

När vi pratade i januari uppgav du att ”det finns ingen kunskap någonsin som visar att den här typen av sjukdomar påverkas om man begränsar sina sociala kontakter”. Står du för detta uttalande idag?

– Nej, kunskapen utvecklas hela tiden.

Menar du att vid den tiden i slutet av januari 2020 fanns inte kunskapen att social distansering minskar spridning av smittsamma sjukdomar?

– Nej, den kunskapen fanns inte då. Men jag måste avsluta nu, jag har ett möte.

Enligt Air China är det flygplansmodellen Airbus 330-200 som ska flyga till Stockholm på fredagen – med 300 passagerarplatser. Vid ankomsten till Sverige genomförs i motsats till flera andra europeiska länder inga medicinska kontroller eller coronatester på resenärer.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Tyckte du denna granskning artikel var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!