ulf-kristersson-barack-obama

FinnishGovernment, CC BY 2.0 / Center for American Progress Action Fund from Washington, DC, CC BY-SA 2.0

InrikesUtrikes

Obama: Demokratin under attack i Sverige

Publicerad 11/23/2022
Annons

I samband med att den före detta amerikanske presidenten Barack Obama gästade talkshowen The Daily Show kom Sverige och den nya regeringen på tal. Obamas bitterhet över att stora delar av världen väljer en mer konservativ riktning var uppenbar.

Det var i slutet av förra veckan som Obama dök upp hos Trevor Noah och hans talkshow. Men redan innan tv-framträdandet tog han upp Sverige vid flera tillfällen, bland annat under ett tal för sin stiftelse. Då hette att demokratin i världen är under attack där Sverige är ett sådant exempel.

LÄS ÄVEN: Obama lät terrorgruppen Hizbollah sälja knark för miljarder – under åtta år

– Vi ser det i den eskalerande polarisering och desinformation som var så uppenbar i de senaste valen, om det så var i Brasilien, Filippinerna, Italien, Sverige eller här i USA. Det vi ser utmanas är de grundläggande principerna i demokratin själv.

Mindre homogent

När det sedan var dags för The Daily Show kom man åter igen in på ämnet hotet mot demokratin och Obama nämnde Sverige ännu en gång, och som ett exempel på ett land som blir allt mindre homogent. Då hävdade han att människor blir rädda när det sker förändringar vilket i sin tur gör dem mer mottagliga för populistiska budskap.

– Man fick just ett ytterhögerparti i Sverige. Vi brukade tänka att svenskar, de är så avslappnade och demokratiska, eller hur? Men om det kommer många invandrare blir människor plötsligt nervösa.

LÄS ÄVEN: USA:s justitieminister beordrar granskning av Obamas ”fripass” till Hizbollah

Mer detaljerat än så om hur det svenska valet skulle ha handlat om desinformation och demokratin hotas blev det dock inte.

Sverige nämns 16 minuter in i videon nedan:

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons