marbella-batar-hamn
Utrikes

Ockuperade bostäder stort problem för svenskar i Spanien

Publicerad 8/20/2020
Annons

I flera tv-inslag på spansk tv under de senaste veckorna har man tagit upp skandinaver med bostäder i Spanien som får en chock då de kommer tillbaka och upptäcker att någon eller några har flyttat in i deras hem. Fenomenet är dessutom juridiskt svårlöst.

I en spansk nättidning tar man upp fallet med det norska paret Jörn och Elisabeth Hokholt som haft sitt hus i Torre del Mar på östra Costa del Sol sedan 60-talet. Sedan september i fjol är huset ockuperat, rapporterar Svenska Magasinet.

– Jag kan inte hitta ord för att förklara vad vi har gått igenom. Är det inte fantastiskt. Det rör sig om spanska medborgare med ekonomiska problem men som kan systemet. De kan ta över ditt hem, säger Jörn Hokholt till El Español.

Ockupanterna är hotfulla och har då han närmat sig huset visat med tecken att han kommer få halsen avskuren.

Seg domstolsprocess

När grannen larmade om att någon tagit sig in i deras hus har man enligt spansk lag två dygn på sig att göra en anmälan. Trots att grannen fick fullmakt räckte det inte då den måste gå via en notarius publicus. Därmed gick tiden och enligt lagen kan ockupanterna då bo kvar tills fallet är löst i domstol.

Vid två tillfällen har fallet avhandlats i domstol utan något avgörande om att ockupanterna ska vräkas. En tredje omgång väntar i september vilket också innebär mer kostnader, vilket riskerar ruinera paret på sikt. Då huset inte är parets primära bostad utan en semesterbostad har man inte ansett att ärendet är brådskande.

– Det vi inte kan förstå är varför de spanska myndigheterna inte gör något åt problemet. Detta är en skam för landet och skrämmer potentiella husköpare, säger Jörn Hokholt.

Problemet finns över hela Spanien och efter att norsk tv gjort ett inslag om paret har de fått många samtal från landsmän med samma problem.

Ockupantrörelse

Enligt En Sueco härrör problemet från krisen 2008 då en ockupantrörelse ska ha växt fram i landet som fortfarande är vid liv än i dag.

Aktivister från rörelsen har gett ut en 130 sidor tjock manual som in i minsta detalj förklarar alla delar av hur man ockuperar en bostad. I denna betonas att ockupanter med barn står sig bäst rent juridiskt, varför det rekommenderas att ha minderåriga boende med sig.

I manualens introduktion stå det att den ska ses som ”ett revolutionärt verktyg till att arbeta sig mot en mer platt samhällsstruktur”.

Situationen har skapat en marknad för både ”hittelön” för bostäder att ockupera och tjänster för att bli av med ockupanter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons