Kött och mjölk som odlats i laboratorier kan inom några år bli godkända som livsmedel i EU. En ansökan väntas lämnas in redan i år. Konceptet marknadsförs som klimatsmart och humanare än att slakta riktiga djur. Samtidigt kräver tillverkningen att vävnad och blod tas från levande djur och foster.

– Många ifrågasätter varför det görs, säger Chalmersforskaren Julie Gold.

Tillverkningsprocessen är hemlig men konceptet går ut på att vävnadsprover tas från levande djur för att sedan odlas fram i laboratorier. Cellerna placeras i en behållare, en så kallad bioreaktor, där de tillförs en näringslösning för att växa. I näringslösningen ingår ofta blod tappat från kalvfoster. Många skeptiker refererar till det odlade köttet som ”Frankensteinkött”.

Än så länge är kostnaderna höga. Den första hamburgaren som gjordes av odlat kött beräknas ha kostat över 2,7 miljoner kronor. Utvecklingen av ”Frankensteinköttet” finansieras av bland andra skådespelaren Leonardo di Caprio och Googlegrundaren Sergey Brin.

– När produktionen skalas upp tror jag att vi ganska snabbt kommer hamna på samma prisnivå som vanligt kött, säger Mark Post, forskare och pionjär inom köttodling.

LÄS ÄVEN: EU: Endast elbilar tillåtna 2035

Marknadsförs som klimatsmart

Företagen som satsar på odlat kött påstår att det är bättre för klimatet med lab-odlat kött istället för naturligt. Dessutom menar de att risken för sjukdomar ska vara mindre. Om fördelarna är verkliga eller bara handlar om marknadsföring går ännu inte att avgöra. Den offentliga forskningen på området är kraftigt begränsad.

En av de som dock gjort en studie om det odlade köttets miljöpåverkan är Hanna Tuomisto, docent inom hållbara livsmedelssystem på Helsingfors universitet. Enligt henne är det inte ens säkert att det är möjligt att odla kött i stor skala, därför är det tveksamt om ”Frankensteinköttet” kommer ha någon klimatpåverkan över huvud taget, hävdar hon.

– Nu har vi har bara några kycklingnuggets som kom för några år sedan. Jag börjar bli lite skeptisk eller kanske pessimistisk, säger hon, men tillägger att om tekniken fungerar så har den en enorm potential.

LÄS ÄVEN: Barn ska tränas att äta avfall och insekter – ”klimatsmart”

EU bestämmer om svenskar ska äta odlat kött

Som första land i världen godkände Singapore försäljning av kött producerat i bioreaktorer, för drygt två år sedan. The Guardian beskrev det som en milstolpe för köttindustrin och menar att godkännandet kommer att öka acceptansen för odlat kött världen över.

Ett indisk-amerikanskt företag har även börjat odla fram mjölk i laboratorier. Den framställs med hjälp av mikroorganismer och DNA för att utveckla vassleprotein. Vätskan används redan i ett antal produkter på den amerikanska marknaden, skriver GP.

EU bestämmer om produkterna ska serveras i Sverige. Enligt Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, väntas den första ansökningen lämnas in redan under hösten. Därefter ska den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, undersöka produktens säkerhet, medlemsländerna ska rösta och kommissionen ska fatta det slutgiltiga beslutet. Processen beräknas ta minst ett och ett halvt år.