Sedan september har en okänd person varit skriven på Patriks, som egentligen heter något annat, adress. Vem denna person är har Patrik ingen aning om. Från Skatteverket får han ingen hjälp.

I september kom ett brev till Patriks lägenhet fast till ett annat namn. Då han kontaktade Skatteverket fick han veta att personen flyttat in hos honom. Då han påpekade att så inte var fallet fick han till svar att de inte kan göra något konkret utan bara utreda fallet – något som skulle ta upp till 14 månader.

– Han skulle få stå kvar här under den tiden. De sa att det inte fanns något de kunde göra så länge han gjort rätt för sig. Det är konstigt att de utgår från det, men när jag ringer in och säger till så litar de inte på mig, säger Patrik till Lokaltidningen.

Då Skatteverket inte var till mycket hjälp försökte han i stället med polisen, där man hänvisade honom till Skatteverket.

Oro för lagligt inbrott

Under tiden växte oron hos Patrik och han befarade att den okända personen kunde anlita en låssmed för att få tillgång till lägenheten, något Skatteverket bekräftade kunde ske och att personen i så fall hade rätt att göra – då denne är skriven på adressen skulle det inte vara inbrott.

På Skatteverket uppger man att man i bland får in denna typ av ärenden och att det oftast rör sig om en nyinflyttad granne som skrivit fel lägenhetsnummer, men även fall där man skrivit sig på en annan persons adress medvetet förekommer. För att kunna göra något åt saken krävs att Skatteverket får tag på personen i fråga.

Utredde själv

Medan myndigheterna stod handfallna utredde Patrik själv fallet och fick kontakt med personen via e-post. Denne ska då ha svarat med att be om ursäkt och påstått att något måste gått snett. Nu hoppas han på att fallet ska lösas.

Skatteverket anser han borde ändra sina rutiner kring hur de hanterar fall som dessa.

– De utgår från att alla gör rätt för sig vilket jag tycker är knepigt i dagens samhälle, säger han.