En spektakulär fritagning genomfördes på söndagen från ett fängelse i Frankrike. Den ökände yrkesbrottslingen Redoine Faïd med algerisk bakgrund rymde med hjälp av helikopter. Ett dygn senare är han fortfarande på fri fot.

46-årige Faid har ett tungt och digert brottsligt CV sedan 90-talet som ledare för en liga specialiserad på väpnade rån, juvelstölder och utpressning. 2009 gav han ut en uppmärksammad självbiografi där han påstod sig ha lämnat brottets bana för ett laglydigt liv, något som snart visade sig vara en lögn.

När fritagningen skedde avtjänade Faid en 25-årig fängelsedom för inblandning i ett väpnat rån där en polis dödades. Faid hade dock andra planer än att sitta av strafftiden.

Fritagningen skedde genom att en helikopter kunde landa på fängelseområdet och plocka upp Raid från ett besöksrum. En avledningsmanöver genomfördes också samtidigt där beväpnade kumpaner till Raid dök upp utanför fängelset för att kräva hans frisläppande.

Den helikopter som användes vid fritagningen hittades senare utbränd i en förort norr om Paris. Därifrån tror polisen att flykten gått vidare i bil.

Faïd har tidigare arrangerat en spektakulär rymning från det fängelsestraff han avtjänar. 2013 flydde han från ett annat fängelse genom att spränga sig ut genom ett flertal dörrar och ta flera personer på fängelset som gisslan.

Han lyckades därefter gäcka polisen och hålla sig undan rättvisan ända fram tills för en och en halv månad sedan, då han greps på ett hotellrum. Men nu är han alltså på fri fot igen.