polisbuss

Skärmdump

Inrikes

Ökat antal dödsskjutningar under operation Rimfrost

Publicerad 6/1/2020
Annons

Om två veckor läggs polisens sex månader långa operation ned. Syftet var att bekämpa gängvåldet men under perioden den pågått har antalet dödsskjutningar i stället ökat.

Operation Rimfrost inleddes i november efter att en 15-årig pojke mördades vid Möllevångstorget i Malmö. Dess fyra specifika mål var att reducera mord och sprängningar i gängmiljön, reducera antalet personer aktiva i gängmiljön genom inkapacitering av gängkriminella, öka beslag av vapen och sprängmedel samt öka allmänhetens trygghet.

Under perioden juli – november 2019 skedde 142 skjutningar. Under de nästa fem månaderna minskade dessa något till 135 stycken. Under samma perioder skedde dock tolv respektive 25 dödsskjutningar.

Kommer ta tio år

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala till SVT Nyheter.

Larsson säger sig samtidigt vara övertygad om att man förhindrat minst ett mord genom operationens insatser.

– Vi har tagit vapen. Vi har varit en nagel i ögat på de kriminella, varit jobbiga, varit på dem, stoppat dem i bilar, sett till att de begår misstag. Vi har stressat dem, och stressade kriminella begår misstag.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons