polisbuss

Skärmdump

Inrikes

Ökat antal dödsskjutningar under operation Rimfrost

Publicerad 6/1/2020
Annons

Om två veckor läggs polisens sex månader långa operation ned. Syftet var att bekämpa gängvåldet men under perioden den pågått har antalet dödsskjutningar i stället ökat.

Operation Rimfrost inleddes i november efter att en 15-årig pojke mördades vid Möllevångstorget i Malmö. Dess fyra specifika mål var att reducera mord och sprängningar i gängmiljön, reducera antalet personer aktiva i gängmiljön genom inkapacitering av gängkriminella, öka beslag av vapen och sprängmedel samt öka allmänhetens trygghet.

Under perioden juli – november 2019 skedde 142 skjutningar. Under de nästa fem månaderna minskade dessa något till 135 stycken. Under samma perioder skedde dock tolv respektive 25 dödsskjutningar.

Kommer ta tio år

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala till SVT Nyheter.

Larsson säger sig samtidigt vara övertygad om att man förhindrat minst ett mord genom operationens insatser.

– Vi har tagit vapen. Vi har varit en nagel i ögat på de kriminella, varit jobbiga, varit på dem, stoppat dem i bilar, sett till att de begår misstag. Vi har stressat dem, och stressade kriminella begår misstag.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
769Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons