ica snabbkassa

Xanor, CC0

Ekonomi

Ökat fusk i matbutikernas snabbkassor

Publicerad 8/1/2023
Annons

Sedan tidigare har ligor som stjäl stora mängder kött varit ett av matbranschens största gissel men sedan ett år tillbaka är det privatpersoner som blivit ett allt större problem.

Hos branschorganisationerna Livsmedelshandlarna och Svensk Handel har man noterat ett ökat fusk vid snabbkassorna där kunder handlar varor men scannar vissa av dem som betydligt billigare alternativ – exempelvis nötter scannas som lösgodis.

LÄS ÄVEN: Stölder tvingar butik låsa in köttet efter kl 18

Anonymiteten i kombination med höjda matpriser pekar Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, ut som orsaken.

– Jag tror också att vinterns osakliga debatt om att handlarna skodde sig på de höga priserna har bidragit. Vissa kunder kanske kände att jag kan sno från dem eftersom de snor från mig. Men påståendet i sig är ju inte sant, säger Bydgeson till TT.

Utöver att scanna billigare varor i stället för de dyrare förekommer det också att prislappar byts ut. Det vanligaste är dock att kunden inte scannar allt man har plockat på sig och betalar bara för en del.

Bortplockade snabbkassor

Även på Svensk Handel har man märkt av att fusket vid snabbkassorna har ökat.

– Det är helt klart drivet av lågkonjunkturen. Det är alltifrån skolungdomar som nyttjar systemet, till vanliga människor som väljer att fuska, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på betalfrågor på Svensk handel.

För att få stopp på fusket genomför butikerna slumpvisa avstämningar där man kontrollerar att kunden gjort rätt, men det har inte räckt och många butiker har fått plocka bort snabbkassorna helt.

Två miljoner

En av dem som fick nog av det systematiska fuskandet är handlaren Michael Johansson som förlorade två miljoner kronor på tolv månader. Sedan ett knappt år tillbaka går det inte längre att använda snabbkassan i hans butik Ica Maxi i Angered i Göteborg.

– Problemen försvann ganska omgående, säger han.

De vanligaste varorna som stjäls är godis, läsk, choklad, energidryck och kaffe. Även kött, kläder och smink är populärt bland tjuvar.

LÄS ÄVEN: Utbrett betalningsfusk får ICA-butiker att sluta med självutcheckning

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons