Stödet för det muslimska terrornätverket Al-Qaida är på uppåtgående bland missnöjda grupper av afroamerikanska islamkonvertiter i USA:s storstäder. Det rapporterar den amerikanska tankesmedjan Clarion Project.

Insamlingar anordnas också bland dessa grupper för olika ändamål i radikala muslimska länder som Saudiarabien och Jemen. Enligt Clarion Project finns skäl att anta att en del av dessa pengar hamnar i händerna på terrorister. Städer där denna muslimska radikalisering sägs pågå är New York, Chicago, Philadelphia samt ett flertal storstadsområden i Kalifornien och Texas.

Moskébesökare som Clarion Project intervjuat förklarar att det ökade Al Qaida-stödet beror på att nätverket är duktiga på att leverera sitt budskap paketerat i en traditionell muslimsk litterär kontext. Man legitimerar bland annat kriminalitet och terrorism med hjälp av verser i Koranen som manar till strid mot Allahs fiender.

Som exempel på sådan kamp nämns Osama bin Laden, som med Koranens hjälp rättfärdigade dödandet av amerikaner överallt i världen. Al-Qaida anser att USA:s regering bedriver ett krig mot muslimer och för bin Laden och hans anhängare då och nu är detta tillräckligt för att hörsamma det koranska stridsropet att slåss mot dem som bekämpar dig.

Enligt de personer som Clarion Projcet intervjuat är antipatierna mot den amerikanska regeringen starka bland muslimer i storstäderna. Man håller den ansvarig för de antisociala fenomen som är utbredda i de egna lokalsamhällena, såsom narkotika- och alkoholmissbruk och fattigdom. Budskap om att störta regeringen appellerar till många.

Clarion Project beskriver många muslimska konvertiter i socialt utsatta områden som inte särskilt välutbildade när de började sin resa in i islam och att många därför finner tröst i Al-Qaidas budskap. Al-Qaida-ledaren Anwar al-Awlaki, som dödades i Jemen, uppges ha varit högt respekterad bland muslimska migranter och attraherat många att konvertera i USA eftersom han var född och uppvuxen där och talade perfekt engelska.

Enligt Clarion Project blir det allt vanligare i vissa områden att sätta sharia framför amerikansk lag. Organisationen kritiserar också USA:s antiterrorpolitik för att vara alltför fokuserad på utlandet och förbiser de potentiella terrorhot som växer på hemmaplan.

Framgång för militanta tolkningar av islam är inte ett nytt fenomen i USA. Mest känd är rörelsen Nation of Islam som predikar svart överhöghet över vita och revolutionärt våld och där bland annat den världsberömde boxaren Muhammed Ali (eg. Cassius Clay) var medlem.