Färre svenskar vill att EU fortsätter skicka vapen till kriget i Ukraina. Det framgår av senaste Eurobarometern, som EU-kommissionen står bakom.

I juli i år höll hela 93 procent av de svenskar som svarade på mätningen ”helt med” eller ”i stort med” om att det är rätt att finansiera inköp och leverans av vapen till Ukraina. Endast fem procent höll då inte med om påståendet.

LÄS ÄVEN: Svenskar mest positiva till att skicka vapen till Ukraina

Nu, fyra månader senare, har andelen svenskar som vill skicka vapen till det krigshärjade landet sjunkit till 77 procent. Samtidigt säger 17 procent av svenskarna att EU inte borde skicka vapen till fronten mot Ryssland, enligt mätningen.

Finnar mest positiva

Därmed är svenskarna inte längre den nationalitet i unionen som är mest positiv till vapenleveranserna, även om stödet fortsatt är större än EU-genomsnittet. Istället är nu finnarna mest positiva, tätt följda av estländarna.

LÄS OCKSÅ: Här inspekterar ryske försvarsministern svenska stridsfordonet

I sammanlagt åtta av EU:s 27 medlemsstater är en majoritet av de tillfrågade invånarna emot att skicka vapen till Ukraina. Motståndet är mest uttalat på Cypern, i Bulgarien och i Ungern, men även i länder som Österrike, Tjeckien och Slovakien säger fler nej än ja.

Totalt sett stöder dock EU-invånarna vapenskramlandet österut. 57 procent nu jämfört med 64 procent i somras. 34 procent ger istället tumme ned till vapenleveranserna.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina