val-tyskland-94883
Utrikes

Oklart hur Tyskland ska regeras – nationsvänliga AfD backar

Publicerad 9/26/2021
Annons

På söndagen hölls val till förbundsriksdagen i Tyskland. Ännu vid 21-tiden på kvällen gick det inte att kora någon säker vinnare eller säga något säkert om vilken partikoalition som kommer att styra landet den kommande mandatperioden.

Opinionsundersökningarna inför valet har indikerat att kristdemokratiska CDU/CSU skulle backa och socialdemokratiska SPD och Die Grûne gå framåt. Det verkar än så länge stämma med vad som framkommit i vallokalsundersökningarna och de första rösträkningarna.

Nationsvänliga AfD har också förutspåtts göra ett aningen sämre val än förra gången, en förutspåelse som också ser ut att infrias. Partiet har dock fortfarande stöd från fler än var tionde tysk.

Radikalvänstern Die Linke gör däremot som det ser ut ett katastrofval och halverar sitt väljarstöd och riskerar att få lämna förbundsriksdagen.

Att kristdemokraterna med avgående Angela Merkel i spetsen backar och socialdemokraterna ökar innebär att de ser ut att bli ungefär jämnstora. Det öppnar för ett otal olika regeringsalternativ. 2017 tog det nästan ett halvår att få en regering på plats och även denna gång kan det bli långbänk.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons