På tisdagen föll dom mot 48-årige Oleksandr Traiduk och 49-årige Yaroslav Lavryniv, båda medborgare i Ukraina, som stått åtalade för ett brutalt mord i Markaryd. Påföljden blir för båda männen livstids fängelse och utvisning.

Det var i månadsskiftet juli-augusti förra året som de två männen på stödlturné i Sverige bröt sig in i 70-åriga Gert-Inges bostad och band och tejpade honom till händer, fötter och hals. Han släpades sedan ut och dumpades i ett skogsområde där han lämnades att dö, något som enligt den rättmedicinska undersökningen kan ha tagit åtskilliga dagar.

Männen flydde efter dådet från Sverige i en bil de stulit från Gert-Inge och med dennes bankkort. De efterlystes internationellt och kunde senare gripas i Tyskland respektive Polen varefter de lämnades ut till Sverige för lagföring.

Männen har suttit häktade sedan de greps och ska stanna i häkte tills de överförs till fängelse för att börja avtjäna straffen. Det stränga straffet motiveras av domstolen med att ”gärningen präglats av råhet och brutalitet”.

Kostsamt för skattebetalarna

Advokatarvodena i målet uppgår till 2 miljoner kronor och ska ”stanna på staten” det vill säga bestås av skattebetalarna.

Om de dömda sitter av genomsnittstiden för ivstids fängelse som är 16 år (25 år med en tredjedel avdragen i rabatt enligt praxis) kommer de att ha kostat skattebetalarna ytterligare drygt 35 miljoner kronor beräknat på en dygnskostnad för anstaltsvistelse avrundad nedåt till 3000 kronor.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Växjö TR B 3803-19 Dom

authorimage