I två år hade Olof, 82, problem med hosta. Gång på gång undersöktes han av läkare som varje gång skrev ut hostmedicin. Men Olof hade lungcancer. Nyligen blev han diagnostiserad – och cancern är obotlig på grund av sen upptäckt.

För tre år sedan började Olof få problem med hosta, rapporterar Aftonbladet. Han hade aldrig rökt men när hostan inte avtog upplevde han att den var värd att undersöka.

I maj 2017 sökte han vård på en vårdcentral i Strängnäs. Läkaren undersökte hans hals och sa att ”det är ingen fara”. Olof fick hostmedicin på recept.

Men hostmedicinen hjälpte inte. Hostattackerna fortsatte. Olof berättar för tidningen att han sökte vård hos samma läkare totalt 10-12 gånger under två och ett halvt år. Samma procedur – med undersökning och hostmedicin på recept – upprepades varje gång.

Annan läkare gav röntgenremiss

Olof uppger att han fem gånger krävde att lungorna skulle röntgas. Vid det sista besöket var inte hans vanliga läkare där så då fick han en annan.

– Jag fick en annan läkare som var suverän. Han gjorde allt han skulle. Han remitterade mig omgående till lungavdelningen på sjukhuset i Eskilstuna, säger Olof.

Han fick genomgå skiktröntgen på lungavdelningen och där upptäckte man att han var allvarligt sjuk. Olof har drabbats av lungcancer som var så långt gången att den nu blivit obotlig.

”Det är nonchalant”

Efter att cancern upptäckts får nu Olof intravenösa cellgiftsbehandlingar var tredje vecka. Han berättar att frun stöttar honom i detta och att det är tack vare henne allt inte går ”åt helvete”.

Två och ett halvt år tog det alltså för läkarna att upptäcka hans lungcancer – trots att han sökte vård gång på gång.

– Jag tycker det är uruselt. Det är så nonchalant att inte ta det på allvar, säger han.

Olof har nu anmält läkaren på vårdcentralen i Strängnäs till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för fel i vården.