blocken
Inrikes

Opinionsundersökning visar: Nyval skulle inte lösa partiernas oförmåga att bilda regering

Publicerad 10/19/2018
Annons

Den första riktiga opinionsundersökningen efter valet i september har genomförts av Novus på uppdrag av SVT. Den visar mycket små förändringar i förhållande till valresultatet.

Samtliga avvikelser ligger inom den så kallade felmarginalen och är så små att ingen partikonstellation får ökat mandat att bilda regering. Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest, med +1,3 procentenheter.

Det rödgröna blocket som idag har en marginell övervikt i riksdagen med ett mandat mer än de blå, ökar på väljarstödet med tiondelar medan Alliansen tappar med 1,5 procentenheter. Inom Alliansen är det Liberalerna som backar mest, med nästan en procentenhet.

Strax under fem procent av de som svarat Novus uppger att de är osäkra på hur de skulle rösta i ett nyval.

Förskjutningen från Alliansen mot Sverigedemokraterna antas bland annat bero på besvikelse bland vissa borgerliga väljare över att den formellt avskaffade DÖ-överenskommelsen i praktiken fortsätter att gälla. Detta genom att Alliansen tackat nej till att bilda regering med hänvisning till att man inte kan tänka sig samtala med SD.

Undersökningen visar också att valresultatet skulle se väsentligt annorlunda ut om endast män eller endast kvinnor hade rösträtt (övriga kön redovisas inte). Den största slagsidan i könsfördelning återfinns hos Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Om endast män fick rösta skulle Sverigedemokraterna vara Sveriges med god marginal största parti med nära 28 procent och Socialdemokraterna nå upp till endast 20 procent. Om däremot endast kvinnor hade rösträtt skulle Socialdemokraterna ha en helt ohotad ledning med nästan 30 procent av väljarunderlaget.

S skulle dessutom få stöd från ett nästan dubbelt så stort V jämfört med om männen fick bestämma. I det scenariot stannar SD på förhållandevis blygsamma 10 procent.

Undersökningen omfattar 2 200 personer och har genomförts i perioden 1 – 14 oktober.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons