Det pågår öppen handel med narkotika innanför dörrarna på sjukhuset i Sundsvall. Polisen är väl medveten om problematiken men trots det fortsätter knarkhandeln.

Under det kyliga vinterhalvåret har länssjukhuset i Sundsvall blivit ett centrum för narkotikahandel. Innanför dörrarna i de varma väntrummen sitter knarklangare och väntar på sina kunder. Den strategiska platsen på sjukhuset är noga utvald eftersom det finns bankomat, toaletter och möjlighet att ladda mobiltelefoner.

Både personal och patienter har sedan länge uppfattat vad som försiggår i väntrummen men trots att man kontinuerligt larmat polisen fortsätter den brottsliga verksamheten. Enligt polisens förundersökningsledare Henrik Blusi gör man varje vecka besök vid sjukhuset och han bekräftar bilden av situationen i väntrummen, rapporterar SVT.

– Människor ser att det säljs narkotika. Vi ser själva att det förekommer narkotikahandel, det är inte bra, säger Blusi.

LÄS ÄVEN: Gängbråk med skottlossning utanför sjukhusakut i Malmö

Apotek en av källorna
Utöver möjligheten för knarklangarna att uppehålla sig i ett varmt utrymme med närhet till bankomat när affärerna ska göras upp finns även en annan fördel med sjukhuset. Det är den bekväma närheten till ett apotek där de knarklangare som låtsats ha problem kan hämta ut receptbelagd medicin som de fått förskriven. De här preparaten säljs sedan vidare till missbrukare som tar sig till väntrummen.

Polisen bekräftar att man från apoteket i sjukhusbyggnaden sett patienter hämta ut receptbelagd medicin som sedan direkt säljs till missbrukarkunder i väntrummen. Enligt Blusi handlar det om uttag och vidareförsäljning av allehanda mediciner och narkotikaklassade läkemedel.

Polisarbetet
När det gäller polisarbetet för att råda bot på problemet förklarar Blusi att man endast arbetar med mindre insatser vid sjukhuset men att de polisiära resurser man har till sitt förfogande inte räcker till mer än så.

– Vi gör det vi kan göra. Vi gör små punktinsatser bland alla andra jobb vi har att prioritera, säger Blusi.

LÄS ÄVEN: 200 nya övervakningskameror på sjukhus i Stockholm: ”Ett helt nytt säkerhetsläge i vården”