På måndagen meddelade oppositionen – bestående av S, C, V och MP – att de kräver att Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, tvingas bort. Detta eftersom SD-toppen påstås ”sprida hat” och ”skada Sverige och svenska intressen”.

Det var under en gemensam pressträff i riksdagen som oppositionspartiernas rättspolitiska talespersoner framförde att Jomshof äventyrar Sveriges säkerhet och att de därför vill se en omröstning om förtroendet för Jomshofs ordförandeskap i justitieutskottet.

LÄS ÄVEN: S-ledaren kräver Jomshofs avgång

Enligt oppositionen sprider Jomshof hatiska budskap under ett allvarligt säkerhetsläge med den pågående Natoansökan och diplomatisk kris efter koranbränningar.

Deras krav kommer efter att Jomshof försvarat svensk yttrandefrihet mot muslimska påtryckningar och även framfört att han hellre ser att den muslimska världen demokratiseras än att Sverige anpassar sig. Men även att han beskrivit profeten Muhammed som en ”massmördare, slavhandlare och rövare”.

”Jag håller med om att vi behöver en ’bredare dialog’, en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”, skrev Jomshof tidigare på Twitter.

Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, går till hård attack mot SD-toppen.

– Hans agerande äventyrar Sveriges säkerhet. Det är en hatisk retorik med syftet att splittra och skada Sverige, slår Shekarabi fast.

– Han går emot statsministerns egna uppmaningar om försiktighet och att inte sprida hatiska budskap. Han äventyrar Sveriges säkerhet, säger Shekarabi.

S fjäskar för islamister

Ardalan Skekarabi (S) har tidigare uppmärksammats rörande sitt fjäskande under ett möte mellan tidigare statsminister Stefan Löfven (S) och den islamistiska regimen i hans hemland Iran.

LÄS ÄVEN: S-minister anklagas för hyckleri om Iran

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vill du förändra på riktigt – då kräver de din avgång”