Sverigedemokraten Eddie Ek, oppositionsråd i Åstorps kommun i Skåne, lämnar partiet för Alternativ för Sverige (AfS). Det meddelar AfS i ett pressmeddelande.

Eddie Ek blev 2014 Sveriges yngsta kommunalråd när han då endast 19 år gammal tillträdde posten som oppositionsråd efter att Sverigedemokraterna fått nästan en fjärdedel av rösterna i kommunen. Oppositionsrådet i Åstorp är en avlönad halvtidstjänst och hade vid valet 2014 stått vakant i ett år.

Under den maktstrid som kulminerade inom SD 2015 kritiserade Eddie Ek partiledningen. När moderpartiet bröt banden med ungdomsförbundet SDU valde han dock att hoppa av förbundet, som han varit engagerad i, och satsa på sin roll som oppositionsråd för SD.

Nu meddelar emellertid Ek att hans missnöje med partiet finns kvar och att han hoppar av SD för att istället ansluta sig till Alternativ för Sverige.

– Jag lämnar Sverigedemokraterna i protest mot deras anpassning till etablissemanget. Sverigedemokraterna är idag ett parti där egna intressen går före gräsrötternas hårda arbete. Jag ser Alternativ för Sverige som det enda parti som på riktigt vågar utmana etablissemanget och som säger vad folk tänker, säger han.

Partiledaren för det nya partiet, Gustav Kasselstrand som tidigare var förbundsordförande för SDU, säger att han gläds över beskedet.

– Det är med stor glädje jag tar emot Eddie Eks övergång. Jag ser fram emot att arbeta nära Eddie under valåret, framför allt för att stärka partiets närvaro i Skåne, säger han och tillägger:

– Det här är det första avhoppet från Sverigedemokraterna till Alternativ för Sverige sedan vi lanserade partiet för en vecka sedan. Jag vet att det finns ett stort missnöje i Sverigedemokraterna mot partiets utveckling och jag är övertygad om att fler avhopp kommer att ske framöver.

Samhällsnytt har sökt Sverigedemokraterna för kommentar till avhoppet.

LÄS MER: Alternativ för Sverige utmanar SD – går till val på återvandring