viktor orban epp

Foto: European People’s Party.

Utrikes

Orban: Centraleuropa står emot liberala attacker mot kristen frihet och kultur

Publicerad 9/16/2019
Annons

I ett tal i huvudstaden Budapest på lördagen inför kristna intellektuella och ledande präster talade den ungerske premiärministern Viktor Orban bland annat om hur liberala demokratier gjort sig överflödiga, hur de inte längre har någon mening och hur nationer och kristendomen förtrycks samt hur man i Centraleuropa hittills lyckats bekämpa vad han betecknar som attacker från liberala krafter. Svenska Europaparlamentariker är kritiska och drar paralleller till 1930-talet.

– Det vore inte orimligt att kalla det ett nationellt systemskifte som resulterade i kristen demokrati baserad på kristen frihet, sade Orban och syftade på då hans parti Fidesz fick egen majoritet i parlamentet 2010.

Enligt Orban är skillnaden mellan en liberal och kristen frihet den sistnämndas moraliska överlägsenhet då den syftar till att göra gott i samhället och tjäna gemenskapens bästa.

– Liberala demokratier baserade på liberal frihet kan inte längre göra Europa meningsfullt, de kan inte säga vad den djupare innebörden av Europas existens skulle vara.

LÄS ÄVEN: Viktor Orban varnade för demografiskt självmord: ”Det är Europas sjukdom”

Orban menar att Europa har ett tydligt uppdrag att sprida en kristen livsstil baserad på den kristna friheten och i förlängningen hotar liberala ideologier nationernas existens genom dess doktrin om att på sikt smälta samman till en världsregering.

– Hittills har vi i Centraleuropa lyckats bekämpa attackerna från liberalerna, som hotar kristen frihet och som vill överge den kristna kulturen i Europa, sa Orban.

1930-talet
Europaportalen lät några svenska Europaparlamentariker kommentera Orbans tal.

– Viktor Orbán försöker dölja sina attacker på rättsstaten, demokratin och de grundläggande mänskliga rättigheterna i Ungern genom att blanda bort korten och hänvisa till religion. Det är inget nytt. Vi såg det även i 1930-talets Europa och vi ser det idag i bland annat Vladimir Putins Ryssland, säger Evin Incir (S).

– Viktor Orbán fortsätter ösa ur sig dumheter och bevisar återigen varför kampen mot högerpopulismen och mot Orbaniseringen av Europa är en kamp vi måste ta, säger Abir Al-Sahalni (C).

– Den här typen av uttalanden från Viktor Orbán visar bara hur akut situationen i Ungern är. Att vi har en premiärminister i EU som visar förakt för EU:s grundläggande värderingar är oacceptabelt. Så kan vi helt enkelt inte ha det, säger Karin Karlsbro (L).

– Det är ett hån att Orbán överhuvudtaget pratar om ”frihet” när det i själva verket handlar om en högerauktoritär politisk vision som kränker grundläggande mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och mediernas och domstolarnas frihet, säger Malin Björk (V).

– Det är tyvärr inte längre häpnadsväckande uttalanden från Orbán. Dessutom har han helt fel. Hoten mot Europa kommer inte från progressiva eller liberaler. Hoten mot Europa kommer från de som vill inskränka mänskliga rättigheter och demokratin – och inom EU går Orbán i spetsen för dessa högerauktoritära rörelser. Det är en djupt oroväckande utveckling dessa uttalanden är en del av och något EU borde agera emot. Det är dags att M och KD en gång för alla kastar ut Fidesz ur sin grupp, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Charlie Weimers (SD) och Tomas Tobé (M) ska ha avböjt att kommentera och Sara Skyttedahl (KD) ska inte ha svarat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons