Putin Biden 1

Foto: White house/European People’s Party (CC BY 2.0)

Utrikes

Orban kräver fredssamtal om Ukraina – mellan USA och Ryssland

Publicerad 10/13/2022
Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orban kräver eld upphör och fredsförhandlingar om Ukraina. Dessa bör föras mellan Ryssland och USA som enligt Orban är de verkliga kombattanterna i det geopolitiskt motiverade kriget. Han upprepade även tidigare kritik mot EU:s sanktioner som verkningslösa och samtidigt ”förödande” för Europa.

Utspelet gjordes under ett panelsamtal i Tysklands huvudstad Berlin på tisdagen där Orban är på besök med primärt syfte att bygga bilaterala relationer mellan de två länderna. Paneldebatten anordnades i regi av den politiska tidskriften Cicero och den stora dagstidningen Berliner Zeitung som hade varsin representant på plats.

Under samtalet upprepade den ungerske premiärministern sin kritik mot EU:s sanktioner och benämnde dem som ”katastrofala”. Han uppmanade också till ett eld upphör i Ukraina.

– EU:s linje med sanktioner mot Ryssland är primitiv och dess implementering har fått katastrofala effekter, konstaterade Orbán.

Han klargjorde samtidigt att han inte helt förkastar sanktioner som verktyg men att det om det ska användas måste tillämpas på ett intelligent sätt, vilket underförstått inte har varit fallet så här långt.

Vill inte byta ryskt energiberoende mot amerikanskt

Orban sa också att målet nu inte får vara att ersätta ett ryskt energiberoende med ett amerikanskt. Målsättningen bör i stället vara att så långt möjligt bli självförsörjande.

– Vi vill inte byta herrar, vi vill bli fria och oberoende, slog han fast.

Vid ett EU-toppmöte i Tjeckiens huvudstad Prag för några dagar sedan, riktade Ungerns premiärminister Viktor Orban skarp kritik mot EU:s sanktioner mot Ryssland som han anser slår sönder tillvaron för européer samtidigt som effekten på den ryska ekonomin varit ytterst begränsad. ”Europa förblöder” menade Orban.

LÄS MER: Ungern kräver omprövning av sanktionskriget: ”Europa förblöder”

Orban: ”Ungern är en del av fredslägret”

Beträffande själva kriget i Ukraina underströk den ungerske premiärministern att ”Ungern är en del av fredslägret” som vill se ett omedelbart eld upphör och inledda fredsförhandlingar. Som motpart i dessa vill Orban dock inte i första hand se Ukraina utan USA.

– Eld upphör bör inte vara mellan Ukraina och Ryssland, utan mellan USA och Ryssland. Maktens realiteter visar att freden måste förhandlas med amerikanerna, förklarade han.

Orban hänvisade till tiden för Rysslands annektering av Krim 2014, där en allvarlig internationell kris kunde undvikas på grund av att den tyska regeringen då omedelbart inledde förhandlingar. Hållningen nu i väst om att man inte ska förhandla med Putin är enligt den ungerske premiärministern ”ett misstag”.

Han kritiserade i det sammanhanget USA:s vänsterliberale president Joe Biden för att gått för långt när han i officiella uttalanden kallade Putin för brottsling och massmördare.

– Hoppet för fred står därför till den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump, ansåg Orban.

LÄS ÄVEN: Trump kräver fredssamtal: ”Vi hamnar i tredje världskriget – sen finns inte planeten”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons