organ celebrate

Foto: European People’s Party / pressbild

Utrikes

Orban leder inför ungerska valet

Publicerad 4/2/2022
Annons

På söndag är det dags för ungrarna att gå till val och med bara några dagar kvar leder Orban fortfarande över den oheliga allians som ställer upp emot honom.

Ungerns premiärminister, Viktor Orban, och hans regeringsparti Fidesz har behållit sin ledning över en ohelig allians mellan övriga partier, när det nationella valet närmar sig, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Enligt en Median-mätning, som genomfördes i slutet av mars och som publicerades av webbplatsen Hvg.hu på onsdagen, uppgick stödet för det nationalistiska Fidesz inför valet den 3 april till 40 procent, vilket är en ökning från 39 procent i Medians undersökning från slutet av februari.

Enligt undersökningen skulle mandatfördelningen med de siffrorna bli enligt följande (förra valet inom parentes):

Oppositionsalliansen med sex partier stod på 32 procent, och omkring 20 procent av väljarna var fortfarande oavgjorda.

I en separat undersökning från opinionsinstitutet Zavecz Research som genomfördes mellan den 21 och 27 mars och som offentliggjordes sent på tisdagen hade Fidesz 39 % stöd och oppositionsalliansen 36 %. Bland de bestämda väljarna hade Fidesz 50 procent medan oppositionen stod på 46 procent, sade Zavecz och förutspådde ett jämnt lopp.

Orban möter en enad opposition för första gången sedan han tog över makten i en jordskredsseger i valet 2010. Den består av ohelig allians av socialdemokrater, centerpartier, gröna och även högerkonservativa och kallas ”Enade för Ungern”. Alliansen bildades för att ha en chans att vinna mot den populära och framgångsrike Orban, som fått ordentlig fart på Ungerns ekonomi samtidigt som han sagt nej till massinvandring och har fört en familjevänlig politik.

LÄS ÄVEN: Viktor Orban varnade för demografiskt självmord: ”Det är Europas sjukdom”

LÄS ÄVEN: Orban ger barnfamiljer 20 miljarder i skatteåterbäring

LÄS MER: Israels ambassadör i Ungern hyllar Orbans regering

LÄS MER: Ungern närmar sig full sysselsättning

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons