Orban manar Centraleuropa att enas kring sina kristna rötter
Viktor Orban.

Centraleuropeiska länder bör enas för att bevara sina kristna rötter medan Västeuropa experimenterar med samkönade familjer, invandring och ateism. Det sa den ungerske premiärministern Viktor Orban under ett tal på torsdagen.

Orban talade vid en ceremoni för att inviga ett monument till minne av Trianonfördraget efter första världskriget. Minnesmärket menar han är ett upprop till centraleuropeiska nationer att stärka sin allians och gå samman kring vad han kallar ”det polska flaggskeppet” – Polens konservativa regering.

– Västeuropa har gett upp på ett kristet Europa och experimenterar i stället med ett gudlöst kosmos, regnbågsfamiljer, migration och öppna samhällen, sa Orban.

Många ungrare ser fortfarande Trianonfördraget som en traumatisk händelse då två tredjedelar av landets territorium försvann och miljoner etniska ungrare i dag lever i vad som är Rumänien, Slovakien, Serbien, Österrike och Ukraina.

Till dessa har Orban garanterat ungerskt medborgarskap och även gett rätten att rösta.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.