putin orban

Kremlin.ru, CC BY 3.0

Utrikes

Orban: Ryska sanktioner misslyckade – slagit hårdare mot väst

Publicerad 8/20/2022
Annons

Enligt den ungerske premiärministern Viktor Orban har de västerländska sanktionerna misslyckats med att destabilisera Ryssland och i stället resulterat i ett rejält slag mot Europa självt.

Medan kriget i Ukraina sannolikt kommer att försvaga Europa, kommer den att vara i Rysslands och Kinas bästa intresse tillsammans med stora amerikanska oljebolag, sa Viktor Orban till tyska tidningen Tichys Einblick på torsdagen.

LÄS ÄVEN: Ryska rubeln återhämtad – sanktioner verkningslösa

Premiärministern noterade att västvärlden inte kan hitta en lösning på konflikten med militära medel medan sanktionerna misslyckats med att destabilisera Ryssland och bara gett Europa självt ett rejält slag. Orban hävdade också att det inte finns något enhälligt internationellt stöd för USA och Ukraina.

– En stor del av världen ställer sig med eftertryck inte bakom [Washington och Kiev], inklusive kineserna, indierna, brasilianarna, Sydafrika, arabvärlden, Afrika, sa Orban.

Oljebolag vinnarna

Men i synnerhet andra energioberoende nationer kommer att vinna på Europas försvagade ställning, tillade han.

– Ryssarna gynnas. EU:s import från Ryssland har minskat med en fjärdedel och Gazproms intäkter har fördubblats. Kineserna gynnas; de brukade vara utlämnade till arabernas nåd. Och, naturligtvis, gynnas stora amerikanska företag, sa Orban och pekade på skyhöga intäkter för de amerikanska olje- och gasjättarna ExxonMobil, ConocoPhillips och Chevron.

LÄS ÄVEN: Orban varnar för västs fall – vill skapa global allians

Sammanfattningsvis varnade Orban för att resultatet av konflikten i Ukraina kan ”sätta ett definitivt slut på västerländsk överlägsenhet”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons