Viktor-Orban-ny

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Annika Haas.

Utrikes

Orbán: ”Vår framtid avgörs i det här valet”

Publicerad 4/8/2018
Annons

I dag går 8,3 miljoner ungrare till val. Enligt opinionsundersökningar förväntas premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz vinna stort. ”Vår framtid kommer att avgöras i det här valet”, förklarade Viktor Orbán för kanalen Echo TV.

Valet i Ungern följs noggrant i hela Europa. I Sverige är det svarta rubriker som dominerar nyhetsflödet: ”Orbáns viktigaste vapen: Motståndet mot flyktingar. Ungerns ledare ser sig som försvararen av det kristna Europa” och ”mot den muslimska faran” går det att läsa i Expressen. Samtidigt på tidningens ledarsida: Ungern är ett lackmustest för Sverigedemokraterna svartmålas SD och Viktor Orbán:

”Orbán är den internationella extremhögerns omslagspojke, de hyllar honom både för att han stängde gränserna och för att han monterar ned den ungerska demokratin. Samtidigt skapar järnrörspolarna Erik Almqvist och Kent Ekeroth en Sverigedemokratkoloni i Budapest.”

Men många andra ser i stället Ungern som en förebild och motkraft till de händelser som skakat främst Västeuropa sedan migrantkrisen bröt ut våren 2014.

”Censurerar nyheter om migration”

– Redan då hävdade de att problemet inte fanns, att det inte existerade några migranter, och att detta var av övergående karaktär, säger Viktor Orbán till Echo TV.

– De fortsatte att repetera att det inte fanns någon koppling mellan migranter och terrorism, att det inte fanns någon koppling mellan migranter och en inskränkning på vår offentliga säkerhet. De som har hävdat detta tillhör samma nätverk som nu vill censurera nyhetsrapportering om migration. Vi ser detta även på sociala medier. Annonser blockeras på regelbunden basis och nyhetstexter censureras.

https://youtu.be/YEnKM8fvZDk

En maktfaktor som ständigt pekas ut som ett hot mot Ungern är George Soros, med rötter från landet, och hans ”Open Society Foundations”.

– George Soros är inte en påhittad figur. Fakta styrker att över 2 000 personer, betalade av Soros, jobbar för att störta Ungerns regering.

– De hatar mig personligen, och jag är övertygad om att de också hatar ett Ungern baserat på kristna, nationella och ungerska traditioner.

Varnar för utvecklingen i Västeuropa

Viktor Orbán rättar till kavajen, fäster blicken på programledaren Zsolt Bayer, och säger:

– Antingen kommer vi att kvarstå som ett ungerskt land, ett land som vi känner och älskar och vilket vi känner oss hemma i; alternativet är att vi blir ett land med blandad befolkning, med olika kulturer, parallellsamhällen och övriga problem (relaterade till invandring) som vi kan se i Västeuropa.

Vinner Fidesz valet i dag, tillsammans med koalitionspartiet Kristdemokraterna, blir det fjärde gången som Viktor Orbán, 54, kommer att bli landets premiärminister (1998–2002, 2010–2014, 2014–2018). Hotet mot Fidesz ses främst komma från Socialistpartiet, den Demokratiska koalitionen, det Gröna partiet och nationalistiska Jobbik.

– Ungerns oppositionspartier är en del av Västeuropas kampanj mot oss. Tyvärr måste jag säga att även Jobbik sålt ut sig till Soros, säger Viktor Orbán till About Hungary.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons