kvinna-937873
Inrikes

Örebro otryggast i Sverige – hälften av alla kvinnor vågar inte gå ut

Publicerad 2/8/2019
Annons

Otryggheten ökar i Sverige, i synnerhet för kvinnor som utöver personrån och vanligt våld som drabbar män även måste oroa sig för att bli våldtagna när de går utanför dörren. Sveriges högsta siffror för kvinnors otrygghet står Örebro för – här uppger hälften av kvinnorna att de är rädda för att gå ut själva efter mörkrets inbrott, vilket under den mörka årstiden innebär redan från klockan 16.

Den höga siffran kommer från färsk statistik som Folkhälsomyndigheten har sammanställt för 2018. Trenden har varit uppåtgående under en följd av år och om den håller i sig kommer alltså i framtiden ännu fler kvinnor i Örebro att vara begränsade i sin rörelsefrihet på grund av rädsla för att utsättas för brott.

De brott som kvinnor främst oroas över och som resulterar i att de inte gärna lämnar hemmets trygghet när mörkret fallit är enligt myndigheten överfall, rån, våldtäkt och sexuellt ofredade.

Ett av landets mest ”utsatta” områden
I Örebro finns ett av landets mest brottstyngda så kallade ”utsatta” områden, invandrardominerade Vivalla. Härifrån rapporteras kontinuerligt om grov brottslighet – mord, gängskjutningar, terroristrekrytering, anlagda bränder, rån, hot, attacker mot blåljuspersonal och brevbärare, fyrverkeriterror, gömda krigsbrottslingar, vapensmugglare, våldtäkter mot minderåriga och handikappade med mera.

Tryggast i Jämtland-Härjedalen
Minst rädda för att gå ut efter att solen gått ned är kvinnorna i Jämtland-Härjedalens län. Men även i Sveriges tryggaste region undviker numera drygt var fjärde kvinna ensam utomhusvistelse på kvällen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
441Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons