Lokala Örebropartiet ökar mycket kraftigt i kommunvalet i Örebro. Partiet tar dessutom mandat i regionen. Det framgår av Valmyndighetens preliminära siffror.
– Jag är aldrig nöjd, säger Örebropartiets partiledare Markus Allard till Samnytt.

Åtta procent. Så stor andel av örebroarna röstade på Örebropartiet (ÖP) i årets kommunval. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med förra valet.

Tre plus tre nya mandat

Valresultatet innebär att ÖP ökar från två till fem mandat i kommunfullmäktige. Partiledaren Markus Allard och före detta polisen, numera politikern, Peter Springare får därmed sällskap på fullmäktigemötena framöver av tre partikamrater.

Dessutom tar ÖP plats i regionfullmäktige där partiet preliminärt får tre mandat. 4,6 procent av regionens väljare röstade på partiet i år jämfört med 1,26 i förra valet då det inte fick några mandat.

”Jag är aldrig nöjd”

Trots framgången säger Markus Allard att han inte är nöjd med valresultatet.

– Jag är aldrig nöjd. Politiker brukar säga ”vilken framgång”, oavsett de går back eller framåt, säger han till Samnytt.

LÄS MER: Misstänkta S-valfusket i Örebro: Kommunens ”hemliga granskning” hittade fler godkända namn

– Det är klart att det är bra att vi ökar, det är mer än en fördubbling, men det är så många grejer vi klantat oss med. Sådant som vi borde fixat bättre.

– Jag har inte riktigt landat i det här än. Objektivt sett är det ett bra resultat, men jag kan inte låta bli att grubbla och tänka: ”Fan, vi borde ha gjort såhär istället”. Det är för att jag vill bli så stor som det bara går.

Samarbetspartier

Örebropartiet är inte det ena lokalpartiet av sitt slag. Allard och hans partikolleger har nära samarbete med liknande partier i flera andra kommuner runt om i Sverige. Några av dem har man hjälpt till att starta upp. Tre av de partierna tar plats i sina kommuners respektive kommunfullmäktige i årets val.

LÄS MER: L-politikern: Socialdemokraterna är ”en illaluktande Wettextrasa”

Arvikapartiet får fyra mandat, Tierpslistan två mandat och Edetlistan tar enligt den preliminära rösträkningen ett mandat.

– Edet hade mandat innan valet, men det var sverigedemokrater som hoppat över, men nu tar de mandat för egen kraft, förklarar Allard.

”En del av partifamiljen”

Markus Allard berättar att han vill sprida Örebropartiets koncept till fler kommuner, en medveten strategi för att skapa en växande kommunöverskridande koalition av lokala partier.

– De är självständiga organisationer, men vi betraktar dem som en del av partifamiljen, säger han.

– Nu kommer vi få utökade resurser, fler muskler och mer inflytande. Nu handlar det om att skala upp och öka takten så vi kan slå mycket hårdare i nästa val.

LÄS MER: Här granskar ex-polisen Peter Springare misstänkta s-valfusket: ”Sabotage mot demokratin”