joe biden

Foto: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0

Utrikes

Joe Bidens planer för USA väcker oro

Publicerad 11/9/2020
Annons

Inför möjligheten att Demokraternas kandidat Joe Biden verkligen kommer att utses till ny president, förutsatt att domstolsprocesserna inte finner något problematiskt med det utbredda misstänkta fusket, har många nu farhågor om vad som komma skall.

Redan tidigare har Bidens vice presidentkandidat Kamala Harris beskrivits som den som verkligen kommer att få den reella makten ifall duon vinner, och Harris har i sin tur beskrivits som att vara långt ut på vänsterkanten.

LÄS ÄVEN: CNN: Kamala Harris blir president när Joe Biden ’stiger åt sidan’

Även om rösterna till senaten inte ännu är färdigräknade ser det ut som att republikanerna behåller makten och även vinner några platser medan demokraterna förlorar några, vilket kommer innebära att de sistnämnda inte kommer kunna få igenom speciellt mycket trots att de vinner presidentskapet.

Även högsta domstolen har en stor konservativ majoritet.

Vad Biden dock kan och avser göra är att snabbt driva igenom flera så kallade presidentordrar som syftar till att ändra vad Trump tidigare beslutat. Detta gäller bland annat reserestriktioner från vissa länder som anses ha problem med terrorister, återansluta USA till Parisavtalet och WHO samt låta barn som kommit som illegala invandrare stanna.

Ytterligare ett beslut som kan omvändas är Trumps förbud om att landets federala myndigheter lär ut så kallad kritisk rasteori och påståenden om ”vitt privilegium”.

Inte vänsterliberal nog

Innan Joe Biden ens har hunnit installeras i Vita huset kommer kritik från det egna partiet om att han inte är radikal nog. Närmare specifikt är det Alexandria Ocasio-Cortez, känd för sina åsikter långt ut på vänsterkanten, som kräver att Biden också går längre vänsterut.

Vad hon bland annat vill att man ska genomföra på större skala är sluta betala för polisens verksamhet, något som lett till en kraftig uppgång på de platser det provats.

Varnar för krig

Under sitt presidentskap har Trump gjort klart att han inte kommer starta några nya krig och fokuserat på att i stället ta hem amerikanska trupper. Med en eventuell demokratisk president befarar många att USA snart kan vara på väg mot sitt nästa krig.

LÄS ÄVEN: Facebook och Twitter censurer graverande avslöjande om Joe Biden

Från den israeliska bosättningsminister Tzachi Hanegbi varnas att ifall Biden blir president kan nya ändlösa krig i Mellanöstern påbörjas, och i Egypten befarar man att islamister i regionen kommer att få ett uppsving med den nya administrationens hjälp.

Trump kämpar vidare

Samtidigt fortsätter Trump att hävda att valet inte gått korrekt till och man kommer att sätta ihop speciella team för de delstater där man misstänker att fusk förekommit på större skala och man kräver en omräkning, bland annat Pennsylvania, Georgia och Arizona.

Enligt uppgifter kommer Trump snart att genomföra nya kampanjmöten på dessa platser.

Omröstning

Vem kommer till slut att vinna presidentskapet?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons