stortinget oslo norge

Stortinget i Oslo. Foto: Vekten83.

Utrikes

Oslo ghettofieras då norrmän flyr områden med många invandrare

Publicerad 4/15/2019
Annons

Under perioden 2007-2017 växte Oslos befolkning med 63 000. Under samma tioårsperiod låg nettoutflyttningen av etniska norrmän från den norska huvudstaden på 5 000. Nettoökningen av personer med invandrarbakgrund låg under perioden på 70 000.

Statistiken är känd sedan tidigare men Fremskrittspartiet vill även att man tittar på hur människor flyttar inom huvudstaden. Ny statistik från den norska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån som tagits fram på uppdrag av FrP visar nu hur flyttströmmarna inom huvudstaden går.

Trenden är tydlig: etniska norrmän flyttar från områden med hög andel invandrare och till mer centrala delar, eller bort från Oslo.

Sverige skräckexempel
– Det sker en ghettofiering av Oslo. Det är bekymmersamt för områdena där etniska norrmän flyttar ut och ännu fler invandrare flyttar in. Dessa områden har redan stora utmaningar och har redan en hög andel invandrare, säger före detta invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug (FrP) till Dagbladet.

Enligt Listhaug handlar det om integrering och ska man integrera sig måste det finnas något att integreras i. I takt med att det blir allt färre med norsk bakgrund i dessa områden ser hon en fara med att man framöver får miljöer där invånarna inte har så mycket kontakt med det norska samhället.

– Vi måste tala om reella problem. Vi kan inte ha det som i Sverige där de i alla år har sopat problemen under mattan och inte diskuterat dem.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
850Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons