Österrike kommer att använda sitt veto för att förhindra att Rumänien och Bulgarien släpps in i EU:s gränsfria Schengenområde. Det bekräftade landets EU- och konstitutionsminister Karoline Edtstadler (ÖVP) på tisdagen.

På torsdag ska EU:s inrikesministrar rösta om Bulgariens, Rumäniens och Kroatiens anslutning till Schengen, länder som EU-kommissionen hävdar är redo. Men samtidigt har EU:s fria rörlighet blivit ett allt större problem för norra Europa dit både illegala migranter och kriminella strömmar in.

– Vi kan inte rösta för utvidgningen av Schengenområdet eftersom det också involverar frågan om de europeiska medborgarnas säkerhet, sa Edtstadler på tisdagen efter ett möte med sin svenska motsvarighet EU-minister Jessika Roswall (M) i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Anstormning av illegala migranter till Österrike

Hon konstaterade också att Schengenområdet inte fungerar och hänvisade till att 75 procent av asylsökande som kommer till Österrike är oregistrerade.

Inför torsdagens omröstning förväntas dock Kroatien accepteras inom det viseringsfria blocket, medan saker och ting kan bli mer komplicerade för Bulgarien och Rumänien.

Räknar med Sverige

Motståndet mot Bulgariens anslutning kommer för närvarande från Österrike och Nederländerna, medan Rumänien nu bara möter motstånd från Österrike sedan Sverige och Nederländerna nyligen ändrat sig.

LÄS ÄVEN: Österrikes förbundskansler: EU:s asylpolitik har misslyckats

Framöver räknar Österrikes konservativa regering med Stockholm som tar över EU-ordförandeskapet i samband med årsskiftet. Sveriges nya regering ”kom in i rätt tid” för att ta itu med ämnet, menar Edstadler.